Középkori „falfirkát” találtak a vajdahunyadi vár egyik kapuján


-A A+

Még egy évig zajlik a vajdahunyadi vár felújítása, de még mindig tartogat meglepetéseket a kutatók, restaurátorok számára. 

Legutóbb például az Ókaputorony egyik falán karcolással készült rajzot fedeztek fel, amely egy lovagi harcjelenetet ábrázol. A kutatók szerint a rajz a klasszikus, egy hölgy szívének elnyeréséért vívott lovagi harcot jelenít meg.

„Újabb és újabb felfedezéseket teszünk a vajdahunyadi várban! A munkálatok előrehaladásával egyre több titkát fedi fel nekünk a vár. A legújabb felfedezésünk egy középkori „graffiti”, amely egy lovagi harci jelenetet ábrázol. A falat, amelyen a rajz található restauráljuk, és amint befejezzük, a látogatók is megtekinthetik” – közölte a Vajdahunyadi Vár Múzeuma.

Amióta elkezdődött a vár restaurálása, több jelentős felfedezést is tettek a szakemberek: titkos, félévezredesnél idősebb falfestményekkel díszített szobákat találtak, földalatti rejtekhelyekre és eddig nem ismert kapukra is bukkantak az utóbbi időben.

A vajdahunyadi vár Erdély egyik legfontosabb történelmi emlékműve, amelyet európai uniós támogatásból újítanak fel. A munkálatok befejezésének határideje 2021. augusztus 31.

Érdekes egyebeesés, hogy éppen augsztus 11-én van Hunyadi János halálának 564-ik évfordulója. 








EZT OLVASTA MÁR?

X