A szobordöntésről gondolkodnak a 8. Mimesisre meghívott kolozsvári alkotók


-A A+

Az Origo Kulturális Egyesület nyolcadik alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Magyar Napok idején a Mimesis Kortárs Művészeti Fesztivált. Az idei tárlat címe: Ledöntsük? Ne döntsük le?

A szervezők szerint „ezekben a hónapokban gyászos divattá vált a történelmi személyiségeket ábrázoló szobrok ledöntése, eltávolítása, befestése. Nem állíthatjuk azt, hogy világszerte. Inkább így: a fejlett Nyugat civilizált országaiban. Miért történt mindez? Úgy tűnik, a szobordöntögetők, -eltávolítók, -befestők le akarnak számolni a múlttal. Vagy, ha tetszik: fel akarják számolni a történelmet. A kérdés a következő: valóban törölni kell a múltat ahhoz, hogy a jelen élhető, a jövő pedig elképzelhető legyen? Vagy éppen ellenkezőleg: a múlt nélkül a jelen értelmezhetetlen, a jövő pedig elképzelhetetlen?”A fesztivált augusztus 19-én, szerdán délután hat órakor nyitja meg a kolozsvári Szépművészeti Múzeum udvarán Zakariás Ágota művészettörténész, Iakob Attila történész, Szántai János író. A kiállításon Andrei Budescu, Alex Rădulescu, Benedek Levente, Berze Imre, Bob József, Diana Drăgan-Chirilă, Dorel Găină, Hideg Margit, Horváth Levente, Kusztos Attila, László Hajnalka, Lőrincz Gyula, Mihai Nuțu, Mira Marincaș, Rizmayer Péter, Sipos Sándor, Szabó András, Szentes Zágon munkái láthatóak, és augusztus 19. és 21. között tekinthető meg, naponta 10 és 17 óra között.

A járványügyi szabályozások értelmében a megnyitót 50 személy, a kiállítást egy időben legtöbb 20 személy látogathatja. A megnyitón való részvételhez szükséges előzetes regisztrációra vonatkozó pontos információkat megtalálják a magyarnapok.ro oldalon. A megnyitót követően a tárlat regisztráció nélkül látogatható.








EZT OLVASTA MÁR?

X