Biztosan megtartják a Filmszeredát és a Csíkszeredai Könyvvásárt


-A A+

Bár még mindkét rendezvény esetében sok a kérdőjel, biztosan megszervezik szeptemberben Székelyföld Mozgókép Fesztiválját, valamint a tavaszról elhalasztott Könyvvásárt. A Filmszereda ezúttal kiegészül a Filmtettfeszt programjaival.

Több szempontból is rendhagyó módon szervezi meg Csíkszereda önkormányzata a két hagyományosnak tekinthető kulturális fesztiválját – tájékoztatta a sajtó képviselőit hétfőn Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere. Elsőként szeptember 15-20-a között a Filmszereda – Székelyföld Mozgókép Fesztiválja zajlik majd a hargitai megyeszékhelyen. Ezúttal, a járványügyi helyzethez alkalmazkodva, a Filmszereda programjai összefonódnak a Filmtettfeszt eseményével. Ennek értelmében a fesztivál első három napján a Filmszereda fogja Csíkszeredába hozni a legfrissebb magyar filmeket, és néhány új készítésű román alkotást, majd a rendezvény második fele a Filmtettfeszt programjait sorakoztatja fel – részletezte a polgármester.

A vetítések helyszínei még nincsenek száz százalékosan leszögezve. A jelenlegi tervek szerint a délutáni órákban a Mikó-vár udvarán, míg az esti időpontokban a Csíki Mozi termében lennének a bemutatók. Az elöljáró elmondta: a Csíki Moziban 126 személy követhetné figyelemmel a vetítéseket, a Mikó vár udvara azonban akár 400 fő befogadására is alkalmas. A fesztivál programját a 2020-ban tervezett magyar és román filmpremierek alapján állították össze.

Az eredeti időpontban nem valósulhatott meg a Csíkszeredai Könyvvásár, amelyet szeptember 24-27-e között fognak megszervezni – szögezte le Ráduly Róbert. A helyszínek ennek a rendezvénynek az esetében is bizonytalanok. Több variáció is felmerült a szervezők körében: optimális esetben és megfelelő számú könyvkiadó, könyvterjesztő esetén szeretnék az eredeti helyszínen, az Erőss Zsolt Arénában megtartani az eseményt. A sportcsarnokban megfelelőek a feltételek és a beléptetést is a leggördülékenyebben lehetne megoldani – hangsúlyozta a polgármester. Kis számú kiállító esetén elképzelhető, hogy a Mikó vár udvarára költözik a könyvvásár is, de szóba került a Városi Művelődési Ház melletti térség is. A pontos programot és a helyszíneket várhatóan a jövő hét során ismertetik a szervezők – mondta zárásként Ráduly Róbert.

(Borítófotó: Csíkszeredai Könyvvásár Facebook-oldala)








EZT OLVASTA MÁR?

X