Varsóban lesz Felméri Cecília kolozsvári rendező filmjének világpremierje


-A A+

Az A-kategóriás 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje Felméri Cecília kolozsvári rendező Spirál című játékfilmjének. Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült alkotás az első- és második filmesek versenyprogramjába kapott meghívást. A régió egyik legfontosabb mozgóképes seregszemléjét október 9-18. között rendezik meg a lengyel fővárosban.

A filmben egy férfi és két nő különös háromszög-története bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiára hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, az alkotót a CineFesten „A jövő reménysége” díjjal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség” díjjal ismerték el. Valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronázása a mostani játékfilm.

A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra és a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív főszerepét alakító Bogdan Dumitrache, valamint Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi.

A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült. A Spirál a magyarországi mozikban november 19-től látható a Vertigo Média forgalmazásában, romániai forgalmazásáról egyelőre nincsenek információk.








EZT OLVASTA MÁR?

X