Online látható Bak Zsuzsanna és Szőcs Petra Olaszországban díjazott dokumentumfilmje


-A A+

A Rend a lelke című magyar dokumentumfilm nyerte el a Religion Today Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját az olaszországi Trentóban. A film a ciszterci nővérek Regina Mundi közösségéről szól, amely Gemma nővér vezetése alatt az 1950-es évek üldöztetései idején is tovább működött.

A vallás és hit kérdéseivel foglalkozó alkotások nemzetközi szemléjét 23. alkalommal szervezték meg szeptember 23. és 30. között Trento városában. Bak Zsuzsanna és Szőcs Petra alkotása a „Hit szellemében” elnevezésű nagydíjat kapta meg a fesztivál nemzetközi zsűrijétől.

1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták Magyarországon, de Emil atya és Gemma anya – hogy az üldöztetés éveiben is összetartsák a közösséget – néhány nővérrel együtt, akár egy civil család, Érdre költöztek. A közösség tagjai gyárban vagy hivatalban dolgoztak, kitüntetéseket szereztek, nyaraltak a Balatonnál vagy éppen színházba, moziba jártak, titokban azonban folytatták a szerzetesi életet. Az ÁVH 1967-ben kezdte megfigyelni őket. Punk M. Gemma apátnő 73 éve elöljárója a rendnek. Az egyháztörténelemben ez példa nélkül áll. Vezetése alatt a ciszterci nővérek Regina Mundi közössége a korszak egyik legerősebb, illegálisan fennálló csoportjává érett szerzetesi életszentséggel és bátorsággal, olvasható a szinoszisban.

A Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült dokumentumfilm rendezői Bak Zsuzsanna és Szőcs Petra, producere Kosztolni Ildikó. Szőcs Petra mellett a stábnak olyan erdélyi alkotók is tagjai, mint Kürti István operatőr, Iszlai József zeneszerző vagy Ugron Réka rendezőasszisztens. A Rend a lelke az V. Ars Sacra filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének járó díját is elnyerte. A filmet a Médiaklikk oldalán lehet megnézni.








EZT OLVASTA MÁR?

X