Infinite Dance Nagyváradon: magyarországi fellépők is lesznek


-A A+

Október 20-25. között negyedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház az Infinite Dance tánc- és összművészeti fesztivált. A hatnapos eseménysorozaton tizennyolc produkciót láthat a közönség, Románia és Magyarország legjelentősebb tánc- és mozgásszínházi műhelyeinek előadásában. A fesztivált a járványügyi szabályozásoknak megfelelően bonyolítják le, közölte a nagyváradi teátrum.

A fesztivál negyedik kiadásának programjában szereplő előadásokat nyílt pályázati felhívás útján, csaknem hatvan pályázati anyag közül választotta ki a szervezők által felkért háromfős, nemzetközi kuratórium. Tagjai Jakobovits Márta keramikusművész, Lőrincz Katalin táncművész-pedagógus, valamint Vava Ștefănescu, koreográfus, a Bukaresti Nemzeti Táncközpont menedzsere voltak. A pályázók mellett az eseményre meghívást kaptak az Imre Zoltán Program alkotói is, Nagyvárad lévén az egyetlen határon túli helyszíne a fiatal táncművészeknek szóló ösztöndíjprogramnak.

A negyedik Infinite Dance Festival programjának fókuszában ezúttal a kortárs táncművészet áll. Ennek szellemében a fesztiválra meghívást kapott az európai hírű Frenák Pál Társulat, Duda Éva Társulat és Pataky Klári Társulat, valamint a Contemporary Creative Dreamers, illetve az IndieBox romániai táncos szcénát képviselő független együttesek. A szervezők törekvése, hogy a fesztivál a táncműfajok sokszínűségét is megmutassa, ezért a válogatásba az egri GG Tánc Bolero című ökobalettje, a Duna Táncműhely népi ihletésű A tizedik vőlegény című előadása, illetve a Pirók Zsófia vezette nemzetközi csapat flamenco-estje is.

Az előző évek hagyományának megfelelően, a fesztivál utolsó előtti napját a táncművészeti utánpótlás bemutatásának szentelik a szervezők. Az Akadémiák Napja programjában a Magyar Táncművészeti Egyetem, az I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfus szakjának magyar és román hallgatói mutatkoznak be.

Az előadások mellett, október 20-25. között mozgásszínházi workshopra is sor kerül, amelynek résztvevői a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai mellett a romániai főiskolás hallgatók lesznek.

A fesztivál előadásaira jegyek hamarosan kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online. A fesztiválprogram itt olvasható.








EZT OLVASTA MÁR?

X