Kortárs magyar vígjáték román nyelvű ősbemutatóját tartották Aradon


-A A+

Romániában először játszották a Csoportterápia című „mjuzikelkámedi” román nyelvű változatát. Szente Vajk, Bolba Tamás és Galambos Attila zenés vígjátékát az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház 2020-2021-es évadnyitó előadásán mutatták be október elején, közölte a produkció egyik partnere, az Aradi Kamaraszínház.

A Csoportterápia szellemes és fordulatos vígjáték a lélekről, esendőségről, vágyakozásról, útkeresésről, vagyis önmagunkról. Román nyelvű ősbemutatója az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház, az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójaként született meg. Rendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti igazgatója.A csoportterápiára érkező hat szereplőt az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház társulatának legújabb tagjai, Marina Palii, Ștefan-Gheorghe Dogaru, Alex Popa, Bogdan Neciu, Diana Ioana Licu, valamint egy vendégművész, Alexandra T. Gîtlan, alakítják, élményszerű csapatjátékukból árad a frissesség és az elevenség. A zenés színházi előadás szövegét Laslavic Tímea fordította, a dalszövegeket Tapasztó Ernő, Alexandra T. Gîtlan, Éder Enikő és Fekete Réka adaptálta román nyelvre, az előadás zenei koordinátora Éder Enikő, az Aradi Kamaraszínház társulatának tagja.

A váratlan fordulatokban, felismerésekben és mulatságos epizódokban bővelkedő történet során olyan kérdések is felmerülnek, mint az, hogy ki lehet-e cserélni az ember hangját vagy létezik-e szerelem első látásra? Fülbemászó dallamok és sziporkázóan szellemes szövegek röpítik a nézőt a „mjuzikelkámedi” felhőtlen, kacagtató világába. Az ötletekben pazar színházi előadás több mint kétórányi nevetést garantál remek zenével.

A premier napján a darab szerzői, Szente Vajk, Bolba Tamás és Galambos Attila az alábbi levéllel üdvözölték az aradi társulatot: „Kedves Társulat! Tíz évvel ezelőtt írtunk egy furcsa vígjátékot a lélek sebezhetőségéről és a gyógyulás esélyeiről. Ez a darab először lépi át szülőföldjének határait, hogy a kezetekben újraszülessen. Tekinthetjük jelképesnek is, hogy éppen most, egy járvány idején, a társadalmi távolságtartás időszakában kerültünk egy lépéssel közelebb egymáshoz. Lássuk hát egymást ebből a távolságból úgy, ahogy mindig kellene: jónak, szeretetreméltónak, melegszívűnek. Kérlek, adjátok át üzenetünket minden egyes nézőtöknek, legyenek ők bárhol és bárkik. Baráti öleléssel, Bolba Tamás, Szente Vajk, Galambos Attila.”








EZT OLVASTA MÁR?

X