Időutazás Háromszéken: reneszánsz kastélynapot tartottak Miklósváron (VIDEÓ)


-A A+

Korabeli ruhákba öltözött fiúk és lányok történelmi tánc- és harcászati bemutatóit, a reneszánsz és barokk kort illusztráló kirakós memóriajátékokat, pónilovazást, szekerezést, kastélymúzeum-látogatást és ínycsiklandó ételeket kínált hétvégén a miklósvári Kálnoky-kastélyban harmadik alkalommal megszervezett reneszánsz kastélynap.

A szokásosnál később, ősszel szervezték és csak egy napot tartott a harmadik alkalommal megszervezett esemény, amelyen a járványhelyzet és a délelőtti esős idő miatt mintegy 150-en vettek részt, amúgy a szervezők is ennyi vendég fogadására kaptak engedélyt. A kastély előtt parkoló autók rendszámából ítélve nem csak háromszéki családokat, hanem számos Hargita, Brassó megyei és bukaresti látogatót is vonzott az esemény.A miklósvári Kálnoky kastélyban berendezett Erdélyi Élet Múzeumában félóránként vezették körbe a csoportokat, és felváltva tartottak magyar és román nyelvű ismertetőt.A kastély udvarát a kürtőskalács és a gulyás illata lengte be, a legkisebbek lelkesen pónilovaztak és szekereztek a kastély előtti udvaron, vagy kirakós memóriajátékokkal, nemezeléssel szórakoztak, közben a felnőttek a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend tagjainak történelmi öltözetekben bemutatott reneszánsz táncbemutatóját követhették. A rend Magyarországról Székelyföldre költözött vezetője, Sashalmi-Fekete Tamás történész elmondta, hogy 27 korhű történelmi tánc alkotja repertoárjukat, ezekből a saltarellót, a danzát, a pavanét mutatták be.

Táncolás után páncélt öltöttek az Arany Griff Rend tagjai és a kastély előtt gyülekező látogatók Sashalmi-Fekete Tamás korabeli szófordulatokat idéző humoros előadása kíséretében ismerkedhettek meg a harcászati eszközökkel, szúró és vágó szerszámokkal és íjakkal. Mint kiderült a rend tagjai régészeti leletek, múzeumi tárgyak és erdélyi templomok freskói alapján rekonstruált ám akár igazi harcban is használható fegyvereket forgattak. A kard és lándzsa helyes használatának bemutatóját követően az Arany Griff Rend tagjai szabad-vívásból és íjászatból is kaptak ízelítőt. A miklósvári Reneszánsz Kastélynapot Diana Jipa hegedűs és Ștefan Doniga zongorista koncertje zárta.








EZT OLVASTA MÁR?

X