Seveled a romániai mozikban: bemutatják az elmúlt év legnézettebb magyar filmjét


-A A+

Október 16-án, pénteken kerül a mozikba Romániában a Seveled című vígjáték, az elmúlt év legnézettebb magyar filmje, közölte helyi forgalmazója, a Filmtett Egyesület.

A film romániai „mozikörútja” péntek este 8 órakor kezdődik a kolozsvári Győzelem (Victoria) Moziban. A következő napokban látható lesz öt további városban is: Besztercén (Dacia Kulturális Központ), Brassóban (Cinema One), Szatmáron (Cinema One és CINEPLEXX Szatmár), Marosvásárhelyen (CINEPLEXX Marosvásárhely, Művész Mozi), valamint Sepsiszentgyörgyön (Művész Mozi). A filmet Romániában forgalmazó Filmtett Egyesület tervei szerint a filmet Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen is műsorra tűzik a mozik. A vetítések pontos programja a járványhelyzettől függ, ezért a Filmtett Egyesület arra kéri a székelyföldi érdeklődőket, hogy kövessék figyelemmel a helyi moziműsort.A Seveled bonyodalma egy kegyes hazugság. Elsőre jó ötletnek látszik: Gergő, a csajozógép filmkritikus szeretne beteg édesanyja kedvében járni, és a jó ügy érdekében hazudik egy nagyot. Csak egyetlen egyet: beviszi hozzá a kórházba a szomszédját, a nagyszájú exsztriptíztáncosnőt, akinek van egy nagy előnye: öt hónapos terhes. Az unokamániás anyuka boldogan látja, hogy a fia révbe ért, elbúcsúzik mindenkitől – és meggyógyul. Ettől kezdve Gergő és Saci kénytelen újabb és újabb hazugságokkal tartani a frontot. Bár alig bírják egymást elviselni, ha jön a „nagyi”, úgy tesznek, mintha boldog, fiatal pár volnának. Az átverések persze sosem tökéletesek, és a bonyodalom Saci pocakjával együtt terebélyesedik: pedig előbb-utóbb meg kell születnie a megoldásnak.A film rendezője, Orosz Dénes otthonosan mozog a könnyed romantikus vígjáték műfajában: a Poligamy és a Coming Out után ez a harmadik alkotása ugyanebben a műfajban. A Seleved parádés szereposztásában Mészáros Béla, Tenki Réka, Básti Juli, Cserhalmi György, Bodrogi Gyula és Rezes Judit látható. A filmet 2019-ben mutatták be Magyarországon.

A Seveledet minden helyszínen eredeti magyar nyelven és román felirattal vetítik. A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 2016 óta foglalkozik filmforgalmazással, célja évente két-három magyar filmet bemutatni a romániai mozikban, hogy a helyi közönség ne csak fesztiválok alkalmával, hanem a „hétköznapokon” is találkozhasson a magyar filmkultúra legfrissebb gyöngyszemeivel. Az egyesület forgalmazói portfóliója mostanig 12 filmet foglal magába.

A film romániai forgalmazásának elindítását lehetővé tette az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) kedd esti határozata, ami szerint a mozik belső terei országszerte újranyithatnak, illetve nyitva tarthatnak a következő feltételek mellett: 50 százalékos kapacitással működhetnek, ha a lakosság covid-19-fertőzöttsége helyi szinten nem haladja meg az 1,5 ezreléket, illetve 30 százalékos kapacitással működhetnek, ha a lakosság Covid-19-fertőzöttsége helyi szinten nem haladja meg az 3 ezreléket. Ha a zónában 1000 lakosonként 3-nál több beteget regisztrálnak, a mozik is kénytelenek zárva tartani.







EZT OLVASTA MÁR?

X