A Pilátus című Szabó Magda adaptációt november 1-én mutatja be a Duna TV


-A A+

November 1-én, romániai idő szerint vasárnap este 22:20-tól mutatja be Dombrovszky Linda többszörösen díjazott Pilátus című filmjét a Duna TV. Szabó Magda regényének adaptációja televíziós filmnek készült, de a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a legjobb külföldi filmek közé választotta (Foreign Language Film Series 2021), így esélyes a februári Golden Globe nominációra a legjobb külföldi film kategóriájában.

A főszerepben Hámori Ildikó és Györgyi Anna látható. „Egy anya-lánya viszonyon keresztül ismerjük meg a szeretet gyakorlásának a nehézségét. A regény és a film is arról szól, hogy jól szeretni nehéz: még ha kölcsönös is a szeretet két ember között, lélektől lélekig eljutni fájdalmas lehet az út. Azt hiszem, erre a történetre bárhol a világon rá tudnak kapcsolódni az emberek, mert nagyon sokan megéltek már hasonló küzdelmet akár családi, vagy akár szerelmi kapcsolataikban” – idézi a rendezőt a film kommunikációs munkatársának közleménye.Az idős vidéki asszony, Anna megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, az lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, és Anna lassacskán elsorvad ebben az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben, mert Iza mindent megad édesanyjának, egyet kivéve, amire a legnagyobb szüksége volna: önmagát.

A film január óta járja a világot, amikor is a Milánói Filmdíjon (MIFF Awards) a legjobb film mellett négy kategóriában is díjazták, aztán a Los Angeles-i South East European Filmfesztiválon nyert elismerést. A napokban versenyez a 44. Mostra Sao Paolo Filmfesztivál-on a New directors szekciójában  és a szófiai (filmadaptációknak szervezett) Cinelibri Filmfesztiválon-ez utóbbiban Francois Ozon és David Lynch rendezők filmjeivel együtt.  A film főszereplője, Hámori Ildikó Milánóban és Porto Femme Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb színésznő lett. Argentína, Puerto Rico, Venezuela közönsége már láthatta a filmet, novemberben Hágában és további amerikai fesztiválokon versenyez (Dallas, Massachusetts, New York városaiban), a 2021-es Golden Globe nominációról pedig február 3-án döntenek.Magyarországon a Hétdomb Filmfesztiválon a legjobb nagyjátékfilm díját hozta el, valamint a szolnoki Alexandre Trauner Filmfesztivál versenyében is láthatta nagyvásznon a közönség.

A film rendezője Dombrovszky Linda, producere Köves Ábel, a forgatókönyvet Somogyi György és Szélesi Sándor írták, operatőre Hartung Dávid, vágója Mezei Áron, látványtervezője Hujber Balázs, zeneszerzője Bolcsó Bálint, jelmeztervezője Donkó László. A filmben Hámori Ildikó, Györgyi Anna, Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Kakasy Dóra, Máhr Ágnes, Székely B. Miklós és Martin Márta látható.
EZT OLVASTA MÁR?

X