BBTE-s kutató: a járvány gyökerestől átírta a médiafogyasztási szokásainkat


-A A+

A Netflix a járványhelyzet egyértelmű nyertese, hívja fel a figyelmet Dr. Bátori Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának egyetemi docense, aki a kelet-közép-európai filmfogyasztói szokások friss változásait elemezte a BBTE LAB Járványkörkép című interjúsorozata keretében.

Fél év egy világjárvány „életében” talán rövid távnak számít, azonban már éppen elég ahhoz, hogy adatszerű kimutatásaink legyenek bizonyos változásokról, és hogy ezek tükrében szakszerű képet alkothassunk a járvány várható, közép távú hatásaira vonatkozóan, írja a BBTE LAB közleménye. Az interjúsorozat keretében Dr. Serestély Zalán kérdezi az egyetem legkülönbözőbb tudományterületeket képviselő szakembereit.

Dr. Bátori Anna szerint a járvány gyökerestől átírta az eddigi médiafogyasztási szokásainkat a négy fal közül is elérhető online sorozat- és filmstreamingoldalak javára. Ezek legnépszerűbbike jelenleg a Netflix, amelynek a több mint 16 millió új felhasználót nyert a kijárási korlátozásoknak köszönhetően, de bővült az HBO Go, az Amazon Prime Video és a Hulu előfizetőinek száma is.„A mozik bezárása, a televízió háttérbe szorulása – különösen a fiatalabb korosztálynál – s persze az állandó összezártság vagy éppen magány hozzájárult ahhoz, hogy az emberek nagy része a számítógép képernyőjét válassza menekülési útvonalként” – világít rá a kutató, aki hangsúlyozza, a streamingoldalak ráadásul azonnal reflektáltak a járványra, különösen a Netflix, amely már januárban kihozta a potenciális világjárvány esélyeit és következményeit taglaló Pandemic: How to Prevent an Outbreak című dokumentumfilmjét, később pedig a Coronavirus: Explained című produkciót. A vírusról szóló dokumentumfilmek mellett a járvány témájú nagyjátékfilmek és sorozatok is sok nézőt vonzottak a streamingoldalakra, magyarázza Dr. Bátori Anna.A járvány ugyanakkor már tíz éve téma a filmekben, „van, ahol explicit módon (mint például a dán Rain, ahol a kivédhetetlen eső öli az embereket), s van, ahol implicit vonalon jelenik meg, mint például a zombifilmekben” – mondja a kutató.

A Netflix egyértelmű nyertes, de hamarosan nem lesz mit nézni

A lánc-sorozatnézésre eddig is volt már szó, a binge-watching, az új kifejezés pedig a Netflix-pandémia, amely a bezártságban kialakuló sorozatfüggőséget jelzi. Nem véletlen, hogy ez a kifejezés konkrétan a Netflixhez kapcsolódik, hiszen ez az a streaming-csatorna, amelyik automatikusan indítja is a következő epizódot sorozatnézés közben, szemben például az HBO Góval, ahol egy hetet is kell várni az új részre. „Az izolációban lévő ember rögtön kattint is a könnyen végignézhető Netflix-sorozatokra. Számos ismerősöm panaszkodott arról, hogy a kijárási korlátozások ideje alatt párjuk függővé vált, és napi 10-14 órát töltött el Netflix-gyártások nézegetésével” – figyelmeztet a szakember.

Dr. Bátori Anna szerint nem annyira tartalmi vagy műfaji szempontból írta át médiafogyasztási szokásainkat a járvány, hanem mennyiségi szempontból.

Kérdéses ugyanakkor, hogy meddig lesz mit nézni, hiszen a 2019-ben készült filmek bemutatás még hátra van ugyan, de a 2020-as forgatások nagy része elmaradt, és a bemutatók elmaradása, a mozik bezárása okozta bevételkiesés is rányomhatja a bélyegét a filmiparra. „A forgatások leállítása nem csupán a gyártást veti hátra pár évvel, s jövendöli a YouTube újabb reneszánszát, hanem azt is megkérdőjelezi, hogy védőoltás hiányában mit is fogunk nézni a következő évben vagy években” – szögezi le a kutató.








EZT OLVASTA MÁR?

X