Görögországban is díjat kapott a kolozsvári Felméri Cecília filmje


-A A+

A zsűri különdíját nyerte el a Spirál a vasárnap véget ért 61. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon. A kolozsvári Felméri Cecília első nagyjátékfilmjét Varsóban mutatták be, ahol az első- és második filmesek versenyében különdíjat kapott.

A Spirál görög díjazása előtt szerepelt a francia Arras Filmfesztivál versenyprogramjában, és a Cottbus-i Nemzetközi Filmfesztivál programjában is, közölte a filmet Magyarországon forgalmazó Vertigo Média.

Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült játékfilm országos magyar mozipremierje november 19-én lett volna, amely a mozik bezárása miatt 2021-re tolódott. Romániában várhatóan a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) mutatják be.A Spirálban egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona.  A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronázása a mostani játékfilm, amelynek forgatásáról és varsói bemutatójáról Felméri Cecília korábban mesélt a Maszolnak.A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész; és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi.
EZT OLVASTA MÁR?

X