Elhunyt Angi István kolozsvári zeneesztéta


-A A+

Életének 87. évében elhunyt péntek reggel Kolozsváron Dr. Angi István zeneesztéta, zenekritikus, publicista, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia nyugalmazott professzora. A hírt a zeneakadémia közölte a Facebook-oldalán.

Angi István 1933-ban született a Kovászna megyei Ozsdolán. A kézdivásárhelyi mezőgazdasági szakiskola után a kolozsvári Gheorghe Dima Zenekonzervatóriumban végzett, ahol tanári pályáját is megkezdte. Zene és affektivitás című értekezésével a moszkvai Lomonoszov Egyetemen szerzett filozófiai doktorátust 1965-ben.1967-től közölt publicisztikát zenei témában, 1970-ben esztétikatörténeti cikksorozata jelent meg az Utunkban, de írásait számos más folyóirat is közölte, többek között a Korunk és A Hét is. Tanulmányai több gyűjteményes és önálló kötetben megjelentek. Foglalkoztatta a bartóki és kodályi életmű esztétikai elemzése, a két Bolyai a magyar zeneesztétika történetében, a zenei anyanyelv esztétikája. Külön kötetet szentelt a kolozsvári jelenkori zeneszerzők életművének bemutatásának.

Zeneesztétikát, zenetudományt, zenei retorikát, esztétikát, egyházzenét és művészetszociológiát, valamint modern művészetelméletet és retorikát tanított a Gheorghe Dima Zeneakadémia professzoraként, de a BBTE Református Tanárképző Zenepedagógia Szakán is, valamint konzulense volt a Partiumi Keresztény Egyetemnek.

2020. március 15-én a magyar köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetését adományozta Angi Istvánnak az az erdélyi felsőfokú magyar nyelvű zeneoktatás 1990 utáni újraindításában vállalt fontos szerepe, valamint interdiszciplináris szemléletű zeneesztétikai kutatásai elismeréseként.








EZT OLVASTA MÁR?

X