Hegedűs Csilla: a román állam elhanyagolja a magyar műemléképületeket


-A A+

Sepsiszentgyörgy legfontosabb műemlék-épületegyüttese, a református vártemplom felújítási munkálatait tekintette meg csütörtökön Hegedűs Csilla műemlékvédelmi szakember, az RMDSZ képviselőjelöltje, illetve Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök.

Az önkormányzati és egyházi pénzekből megújuló impozáns műemléképület felújítását igazságügyi eszközökkel próbálták fékezni, hiszen hiába nyert a református egyház magas pontszámmal uniós pályázatot a felújításra, egy bukaresti testület felülbírálta a pályázatot, arra hivatkozva, hogy az épületegyütteshez tartozó harangozói lakást nem lehet uniós forrásokból felújítani.

A református egyház hiába jelezte, hogy önrészként vállalják az adott épület felújítását, azt is elutasították. Az egyház pert indított, és alapfokon nyert, viszont a fellebbezés tárgyalásának időpontját csak jövő év tavaszára tűzték ki.

A református vártemplom, a várfal, a torony és a ravatalozó külső és belső felújítása 1,5 millió euróba kerül. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, Kató Béla püspökkel egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy nem várják ki a 2021-ben esedékes tárgyalás eredményét, hanem a református egyház a sepsiszentgyörgyi és a Kovászna megyei önkormányzat támogatásával elindítja a felújítást. Sepsiszentgyörgy egy millió lejjel, az egyház több mint hét millió lejjel járult hozzá a munkálatokhoz, amelyet várhatóan jövő évben befejeznek.

Hegedüs Csilla országos műemlék-felújítási programot kezdeményez

„A román állam nem fektet be a műemléképületek felújításába, különösen nem az erdélyi magyar műemlékekbe” – mutatott rá a műemlékvédelmi szakember. Emlékeztetett, hogy amikor Kelemen Hunor volt a kulturális miniszter, minden évben 14 millió eurót költött a szaktárca műemlékek helyreállítására. Ennek keretében számos magyar műemléket is renováltak. Hegedüs Csilla szerint miután Kelemen Hunor nem volt kulturális miniszter, ezek a támogatások is megszűntek, különösen az erdélyi magyar műemlékek felújítására szánt pénzek maradtak el.

Hegedüs Csilla bejelentette: parlamenti képviselőként olyan országos műemlék-felújítási programot kezdeményez, amelynek keretében belátható időn belül támogatáshoz jut több mint 1000 felújításra szoruló magyar műemlék. Kiemelte, hogy ezek az épületek a legkézzelfoghatóbb jelei annak, hogy mit „teremtettünk az elmúlt 1000 esztendőben”.

„Nem normális az, hogy csak az egyház, az önkormányzat vagy a magyar állam támogatásából újulnak meg műemlékeink. A román államnak is bele kell szállnia ebbe a felújítási folyamatba, hiszen mi itt fizetünk adót és azt szeretnénk, hogy amit Erdélyben, Székelyföldön építettünk, az megmaradjon, megújuljon és élettel teljen meg” – összegzett Hegedüs Csilla.

Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke elmondta: idén a költségvetésükből 1,5 millió lejt szántak az egyházak támogatására, ám a járványhelyzet ezt a szándékot felülírta, mivel a kórházak fele kellett csatornázzák a pénzeket, e tekintetben megértést találtak az egyházi vezetők részéről.

A háromszéki önkormányzat a jövő évi költségvetéséből ugyancsak 1,5 millió lejt szeretnének költeni a megyében működő egyházak számára, illetve külön programot indítanak a műemlékek felújítására. Tamás Sándor szerint több egyházi tulajdonban lévő háromszéki műemléképület áll felújítás alatt, ilyen a Szent Mihály-hegyi Római Katolikus Templom, az esztelneki Ferences zárda, a dálnoki református templom, a nagyajtai unitárius templom, illetve magyar kormánytámogatással, helyi és megyei támogatással újul meg a kézdivásárhelyi Minorita rendhez tartozó hatalmas ingatlanegyüttes és a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom.








EZT OLVASTA MÁR?

X