Meghalt Kim Ki-duk dél-koreai filmrendező, koronavírusos volt


-A A+

Koronavírus-fertőzés okozta komplikációk miatt meghalt Lettországban az egyik legismertebb ázsiai filmrendező, a dél-koreai Kim Ki-duk, a Tavasz, nyár, ősz tél... és tavaszAz irgalmas lány és a Bin-Jip: Lopakodó lelkek rendezője.

Az 59 éves filmrendező egy rigai kórházban halt meg, írta pénteken a lett média. Bár a kórház személyiségi jogok miatt nem nyilatkozott az ügyben, a hírt a Kim Ki-Duk Film munkatársa és a rendezővel az utóbbi időben dolgozó észt források is megerősítették, írta a Variety.

A lett média szerint a rendező ingatlanvásárlás és letelepedés céljából érkezett egy hónappal ezelőtt az országba. Az Észt Filmintézet vezérigazgatója, Edith Sepp ugyanakkor a Variety-nek azt mondta, hogy Kim Ki-Duk filmet tervezett forgatni Észtországban Eső, hó, felhő és köd címmel, és támogatásra pályázott volna az intézménynél.

Kim Ki-duk volt az első a koreai újhullámos alkotók közül, aki nemzetközi hírnévre tett szert. 2004-ben nyerte el a Berlinale Ezüst Medve-díját Az irgalmas lányért, 2012-ben a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját nyerte el a Pietáért, Cannes-ban pedig az Arirang című dokumentumfilmjéért nyerte el az Un Certain Regard szekció díját 2011-ben.

2018-ban egy színésznő azt állította, hogy a Moebius forgatásán a rendező felpofozta, valamint két másik színésznővel együtt szexuális zaklatással és nemi erőszakkal is megvádolta. A testi sértés miatt pénzbüntetést kapott, a szexuális zaklatás vádját azonban bizonyítékok híján ejtették. Az eset azonban Kim Ki-duk koreai karrierjének végét jelentette, Oroszországba, majd Kazahsztánba költözött, innen pedig Lettországba.

(Címlapfotó: Mubi/Twitter)








EZT OLVASTA MÁR?

X