Potápi Árpád átadta a Kallós Zoltán-díjakat Kolozsváron


-A A+

Az erdélyi magyar művelődési élet három kimagasló személyiségét díjazták.

Óvodai és iskolai vetélkedők nyerteseinek adott át díjakat pénteken, a nemzeti összetartozás évének lezárása alkalmából Kolozsvárra látogató Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Este, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a budapesti politikus kihirdette a Kallós Zoltán-díjak nyerteseit. Az elismerést idén Csíky András színművész, Dávid Gyula irodalomtörténész és Balázs Lajos néprajzkutató kapták.

Potápi Árpád János ünnepi beszédében így fogalmazott, 2020 a nemzeti összetartozás éve, ám amikor erről döntöttek, nem tudták még, hogy milyen „furcsa és kihívásokkal teli” lesz az év, ám minden nehézség ellenére szerinte a „magyar közösség megerősödött”. „Remélem, hogy a jövő évben, a nemzeti újrakezdés évében meg tudjuk erősíteni a magyarságot, és elmondhatjuk, hogy a Kárpát-medence legerősebb nemzete vagyunk. Ezért dolgozunk minden nap, és ezért dolgoztak a díjazottak is” – tette hozzá az államtitkár.

Elsőként Csíky András színművészt, színházigazgatót díjazták. Visky András dramaturg méltatását Bogdán Zsolt színművész olvasta fel. A dramaturg szerint „finom intelligencia, fölfokozott érzékenység, a színpadot elárasztó belső ragyogás és törékenység” jellemzi Csíky Andrást, aki „azon kevesek egyike, akik több színházi nyelvet beszélnek”. A díjat Potápi Árpád János amagyar színházművészet jövőjének alakítására fordított fáradhatatlan munkájáért” és a fiatal generációk neveléséért adta át a Csíky Andrásnak, aki nem lehetett jelen, így díját Bogdán Zsolt vette át.

Ezt követően Dávid Gyula irodalomtörténészt díjazták, aki az 1989-es rendszerváltás után „az erdélyi magyar közművelődési és tudományos intézményrendszer újjászervezésében nélkülözhetetlen szerepet vállalt”. Laczkó Vass Róbert színművész szerint kitartó munkája, a békére és a szabadságra való törekvése, közössége iránt érzett hajthatatlan elkötelezettsége érdemessé teszi Dávid Gyulát a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra. A díjat Dávid Péter, Dávid Gyula dédunokája vette át.

A harmadik díjat Balázs Lajos néprajzkutató kapta, aki mintegy négy évtizedet szentelt arra, hogy a „karakteres székely falu”, Csíkszentdomokos születési, házassági és elmúlással kapcsolatos szokásvilágát tanulmányozza. Laczkó Vass Róbert szerint könyvei, tanulmányai ma megkerülhetetlen szakirodalomként szolgálnak a következő nemzedéknek. Balázs Lajos válaszában elmondta, soha nem törekedett semmiféle elismerés megszerzésére, pusztán „meg akarta találni a magyarság, a székely magyarság forrásait”.

A Kallós Zoltán díjat olyan személyek, civil szervezetek kapják, akik életük munkásságával bizonyították be, hogy a magyarságért, annak megmaradásáért és a nemzeti identitásának megőrzéséért tettek, tesznek.








EZT OLVASTA MÁR?

X