Törzsasztal-est egy sok műfajú szerzővel


-A A+

Pályi András író, drámaíró, dramaturg, műfordító életművével és pályájával ismerkedhetnek meg október 11-én pénteken 18 órától Nagyváradon. A Várad folyóirat Törzsasztal-estjének helyszíne ezúttal is a Moszkva utcai Sonnenfeld palotában működő Silent Caffe. A budapesti vendéggel Kőrössi P. József beszélget.

Pályi András (Budapest, 1942) az ELTE-n szerzett 1966-ban diplomát lengyel–magyar szakon. Az Új Ember című katolikus hetilap, majd a Magyar Hírlap, a Magyar Napló, a Színház című lap szerkesztője, munkatársa volt. Első, 1963-ban Pécsett bemutatott darabját betiltották. Dramaturgként dolgozott az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Szépírók Társaságának alapító tagja. Évtizedek óta foglalkozik a lengyel kultúra népszerűsítésével. Többek között Witold Gombrowicz magyar fordítója. Rövidprózát és regényt, valamint színdarabokat is ír. Fontosabb kötetei: Kövek és nosztalgia (elbeszélések), Tiéd a kert (elbeszélések), Éltem (kisregények), Egy ember kibújik a bőréből (színházi esszék), Suszterek és szalmabáb (lengyel vonatkozású esszék), Megérkezés (regény).

Fontosabb díjai, kitüntetései: Krúdy Gyula-díj (1997), A Lengyel Köztársaság lovagi keresztje (2000), Füst Milán-díj (2001), József Attila-díj (2004), Márai Sándor-díj (2011), Déry Tibor-díj (2011). Pályi-kötetek kedvezményes áron a helyszínen.

A Szolidaritás megalakulásának 25. évfordulóján a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma és Gdańsk város önkormányzata Szolidaritás emlékéremmel tünteti ki, azért a tevékenységéért, amelyet a rendszerváltás előtt – Rafał Wiśniewski nagykövet köszöntő szavai szerint – „a demokratikus változások és a szabadság érdekében, az akkori független lengyel közvéleménnyel fenntartott kapcsolatok terén fejtett ki”.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X