Ünnepel a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület


-A A+

Fennállásának ötödik évfordulóját kulturális rendezvénysorozattal ünnepli a héten a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. Ebből az alkalomból nyílt kiállítása Duha Lászlónak  Fába vésett örmény-magyar örökségünk címmel a Bernády Ház tetőtéri kiállítótermében csütörtök este. A kiállítást Puskás Attila, az egyesület elnöke és Barabás Kisanna történész, a Maros megyei múzeum munkatársa nyitotta meg.

A kiállítóteremben elhelyezett fafaragványok elsősorban az örmény kultúrának a magyar kultúrába való beolvadását jelzik – hívta fel a figyelmet Puskás Attila, hangsúlyozva, hogy a két kultúra egymást gazdagította. “Örmény származásúak vagyunk, de magyarok ugyanakkor” – mondta.

Barabás Kisanna a “fába vésett magyar-örmény, örmény-magyar örökségről”, a falakon látható faragott jelképekről, motívumokról beszélt, kitérve a felhasznált alapanyagokra, a munkaeszközökre és a technikára, amivel az alkotások elkészültek. Duha László elsősorban a puha, könnyen faragható hársfát használta, valamint a kemény és nehezen faragható juharfát. Egyetlen egy darab készült ecetfából. Munkaeszközként különböző vésőket, szekercéket, fűrészt használt, de a gépi erőtől sem idegenkedett. Ami a technikát illeti, széles a skála, hiszen van úgymond áttört, csipkeszerűen megmunkált fa, farönkből “kibontott” mű, vagy fűrészelt deszka és dombormű. Néhol a faragó megtartotta az érdes fakérget, míg máshol teljesen simára csiszolta azt, illetve egyes darabjain a vésőnyomokat is látszani hagyta.

A motívumok szempontjából három kategóriára osztotta a tárlat anyagát a történész: egyik része a magyar népművészeti formakincsből táplálkozik. Ezeknél általában a motívum kiemelkedik, a háttér pedig külön textúrát kap. A második része 19 alkotás foglal magába, áttört faragásokkal, örmény motívumokkal, amelyek általában illusztrációkból ihletődnek. A harmadik kategóriába azok a kisplasztikai alkotások tartoznak, amelyeket egy-egy tömbből “bontott” ki a faragóművész.

Ma délután, pénteken 17 órakor kezdődik a Kultúrpalota Kistermében az ünnepi műsor. Lokodi Edit Emőke, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere és Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja köszöntői után Puskás Attila MÖMKE elnök bemutatja az Örmények a magyar kultúráért című kiadványt, amely az öt év alatt elhangzott tudományos jellegű előadásokat és tanulmányokat tartalmazza, bepillantást nyújtva az egyesület életébe. A műsorban fellép Kilyén Ilka színművész, Aszalos Enikő szoprán-énekes, Kecskés Ávéd Erika és Ávéd Éva előadóművészek, a Grazioso vonósnégyes (Péter Béla, Fülöp Alajos, Mihálydeák Endre és Kováts István). A műsort Biluska Annamária vezeti.

Szombaton tanulmányi kirándulás keretében az egyesületi tagok és érdeklődők Maros megyei örmény származásúakkal találkoznak: Szovátán délelőtt 10 órakor a Teleki Oktatási Központban, 13 órakor a nyárádremetei római katolikus plébánián, 16 órakor a görgényszentimrei római katolikus templomban. A rendezvény záró momentuma Szongott Kristóf erdélyi örmény kutató marosbogáti szülőházán található emléktábla megkoszorúzása lesz, a tudós születésének 170. évfordulója alkalmából.








EZT OLVASTA MÁR?

X