Emberközelben a tudomány: előadások a Magyar Tudomány Napján


-A A+

A Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme lesz a helyszíne november 6-án, szerdán 17 órától a  Kísérletek emberközelben című rendezvénynek, amely előadások és bemutatók révén hozza a közönség elé egy, a városban működő tudományos műhely munkáját.

A rendezvény első részében Robot és műhold a kólásdobozban címmel a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Tudósklubjának tagjai, Kovács Gellért Pál, Krecht Rudolf, Popescu Andrea, Pünkösti Zsolt, Rosu Kriszta beszélnek nagy visszhangot kiváltó kísérleteikről, méréseikről, eredményeikről. Szó lesz a norvég NAROM űrkutatási oktatóközpont által diákok számára kiírt kutatási programról és az Andoya Rocket Rangen fellőtt mini-műholdas mérésről, de arról is, hogy hogyan lesz egy ötletből, a barkácsolásból működő robot vagy versenydíjas autó.

Ezt követően, CERN avagy Nobel-díjas részecskék a gyorsítóban címmel,  Pető Mária fizikatanár, a Tudósklub irányítója tart előadást a genfi részecskegyorsítóval kapcsolatos helyszíni tapasztalatairól. Az előadó beszélni fog arról, hogy mi is zajlik a CERN-ben, hogyan lesz egy kutatásból Nobel-díjas eredmény, megalapozott-e vagy sem a félelem a részecskegyorsítóban kialakuló fekete lyukaktól, illetve, egyáltalán, vannak-e "angyalok és démonok" tudományos környezetben.

A Tudás - Élmény - Tapasztalat mottóval létrejött, Háromszéki TÉT-estek című sorozatba illeszkedő rendezvényen az előadók szívesen fogadják a közönség kérdéseit, alkalom nyílik a témára vonatkozó beszélgetésre.

 

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X