Új igazgató a bukaresti magyar kulturális intézet élén


-A A+

Szeptembertől Kósa András László a Balassi Intézet Bukaresti Kulturális Központjának új igazgatója. Az 1977-ben született marosvásárhelyi szociológus Bretter Zoltánt váltja fel tisztségében, miután az intézmény élén néhány hónapig nem volt kinevezett vezető.

Kósa András László az MTI-nek úgy nyilatkozott: véleménye szerint a hagyományokhoz ragaszkodó, korszerű Magyarország-képet kell közvetíteni a kultúrán keresztül.
A marosvásárhelyi származású szociológus - aki a Pro Minoritate folyóirat főszerkesztője volt - szeptember 1-jétől foglalta el székét a magyar kulturális központ élén. Az MTI-nek elmondta: célja megérteni a bukaresti kulturális világot, és ezzel párhuzamosan megértetni a román társadalommal a magyar kultúra sokszínűségét, dinamikusságát és világra való nyitottságát.

Az igazgató hosszú távon három célkitűzésben szeretne előrelépést elérni. Az egyik a Sepsiszentgyörgyre tervezett erdélyi magyar kortárs képzőművészeti képtár létrehozása, amelyet az erdélyi szakmai szervezetek, Sepsiszentgyörgy, a Kovászna megyei önkormányzat és a magyar külügyminisztérium egyaránt támogat.

A másik elképzelés szorosan a bukaresti kulturális intézethez fűződik, hiszen az annak otthont adó épület tetőterében olyan modern előadóteret terveznek kialakítani, amely mozgatható színpaddal, átalakítható nézőtérrel lehetőséget nyújt színházi előadások, valamint művészeti performanszok bemutatására. Ezt a projektet az előző igazgató, Bretter E. Zoltán indította el.

A harmadik terv egy magyar bisztró megnyitása az intézet szomszédságában lévő ingatlanban, ahol a bukaresti közönség megismerkedhet a magyar borkultúrával és a magyar gasztronómiával.

Kósa András László megítélése szerint léteznek már kiváló törekvések arra, hogy a két országot közelebb hozzák egymáshoz, így például az idén is sor kerül Bukarestben a magyar filmhétre, illetve tavasszal a budapesti román filmhétre. A közeljövőben a képzőművészetet kedvelő bukaresti közönség is megtekintheti a nagybányai művésztelep alkotásaiból készült magyarországi kiállítást, amelynek egy bukaresti magángaléria ad otthont.

Az új igazgató sporttörténeti kiállítás megszervezését is tervezi 2013-ban abból az alkalomból, hogy a 2014-es labdarúgó világbajnoki selejtezőn Magyarország Romániával is megmérkőzik. Az igazgató szerint a tárlat a két ország futballtörténelmét mutatná be, hiszen vannak olyan labdarúgók, akik mindkét ország válogatottjában szerepeltek (Barátky Gyula vagy Bodola Gyula), illetve vannak olyan erdélyi magyar labdarúgók - Jenei Imre, Bölöni László -, akik nagymértékben hozzájárultak a román futball sikereihez.

A bukaresti intézet a Moldovai Köztársaság fővárosában is tervez programokat, hiszen azt tapasztalják, hogy Chisinăuban nagy az elfogadottsága a magyar kultúrának.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X