Szerették Kisinyovban a román nyelvű Magyarságtörténetet


-A A+

Magyaroszág Kisinyovi Nagykövetsége és a Kisinyovi Állami Egyetem szervezésében nagy érdeklődés mellett mutatták be a hét végén O istorie a maghiarilor (Magyarságtörténet) című kötetet – számolt be hétfőn a Fehér Holló Press.

A beszámoló szerint az egyetemi előadóteremnek a legnagyobb részét a magyarok története iránt érdeklődő fővárosi egyetemisták töltötték meg, de a mintegy kétszázas tömeg közéleti súlyát a diplomáciai testületek magas rangú képviselői  illetve  a rajonok (megyék) vezetőinek jelenléte adták meg.

A rendezvényt Szilágyi Mátyás, Magyaroszág kisinyovi nagykövete nyitotta meg, aki külön üdvözölte nagykövet-kollégáit és a szép számban összegyűlt diplomatákat, a Magyarságtörténet iránt érdeklődő közéleti személyiségeket, a Moldáviai Tudományos Akadémia képviselőit, a Kisinyovi Állami Egyetem vezetőségi küldöttségét, a főiskolások tömegét is. Név szerint köszöntötte a Román Televízió Kolozsvári Stúdiójának a legmagasabb szinten képviselt vezetőségét, és a Fehér Holló Médiaklubot, amelynek jóvoltából létrejöhetett a román nyelvű Magyarságtörténet projektje.

Az akadémiai és egyetemi  vezetőségi felszólalások után kezdetét vette az Erdélyben már oly jól ismert egyórás bemutató, amely közvetlenségével, zenés betéteivel, kisriportjaival és európai kitekintesével hamar lekötötte az egyébként igényes de igencsak nyugtalan főiskolás hallgatóságot.

Mosollyal nyugtázták a fiatalok a kolozsvári történészek – Dr.Váradi Éva (Báthory-líceum), Pócsai Sándor (Apáczai-líceum), Dr.Wellmann László és Dr.Ciprian Rad (Görög-katolikus líceum) – “bevonulását” Beethoven István-nyitányának (König Stephan Overture) taktusára. A kötet ötletgazdája, Szabó Csaba rövid nyilvános interjúkat készített a szerzőkkel.

A közlemény szerint várható volt az, hogy a bemutatót záró Berlioz-féle Rákóczi- tapsot fog kiváltani, de arra senki nem számított, hogy az egész terem önkéntelenül feláll, hogy állva, vastapssal ünnepelje a román nyelvű Magyarságtörténetet.








EZT OLVASTA MÁR?

X