Vitaindító stratégiatervezet készült az erdélyi képzőművészet helyzetéről


-A A+

Az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Kulturális Autonómia Tanács (KAT) felkérésére Damokos Csaba sepsiszentgyörgyi képzőművész megírta az erdélyi képzőművészet jelenlegi helyzetéről és jövőjéről szóló vitaindító stratégiatervezetétA tanulmányt a KAT – az eddigiekhez hasonlóan – szakmai, illetve társadalmi vitára bocsátja. 

„Két éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK), melynek célja az 1945 utáni erdélyi művészet feltérképezése, és a még fellelhető hagyatékok összegyűjtésével egy reprezentatív erdélyi kortárs gyűjtemény létrehozása. Az összerdélyi célzattal létrejött központ munkáját és célkitűzéseit fontos minél szélesebb körben megismertetni a szakma képviselőivel és a közvéleménnyel” – fejtette ki Székely István, a KAT elnöke, az RMDSZ főtitkárhelyettese.

Székely István szerint az erdélyi képzőművészet terén gondot jelent a kortárs művészetekre szakosodott művészettörténések hiánya, ez pedig alapfeltétele egy kritikát gyakorló, dinamikus művészeti életnek. ,,Célzott ösztöndíjak meghirdetésével kell a fiatalok motivációját növelni, érdeklődésüket a kortárs művészettörténet irányába terelni” – hangsúlyozta a KAT elnöke.

,,Az erdélyi képzőművészet trendek és tradíciók között kanyargó bonyolult szövevényét tekintve a problémákat látszólag egyszerű kiszűrni. Viszont rájuk megoldásokat találni még látszólag sem egyszerű. A megoldások meg nem egyértelműek, habár az érdekek látszólag közösek, mégis a műfaj, és az abban alkotók habitusa olyan jellegű, hogy mindig több a kérdés, mint a válasz” – írja Damokos Csaba vitaindítójában.

Úgy véli, a kiállítótermek többsége nem megfelelő, egy üres tér kiállítótérré, vagy galériává való avanzsálása nem merül ki abban, hogy azt kijelentik róla. A felsőoktatásba bekapcsolódó „sok diák, nagy osztálylétszámok a műhelymunka rovására mennek, nehezebben alakul ki bensőséges mester-tanítvány viszony. […] A végzettek nagyobb számából kifolyólag a lemorzsolódás is nagyobb. A frissen végzetteknek, fiataloknak kiírt pályázatok kell segítsék egyrészt az integrálódást, másrészt lehetőséget nyújtsanak a bemutatkozásra” – szögezi le a képzőművész tanulmányában.

 

 








Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó anyagok



EZT OLVASTA MÁR?

X