Apa és fia írt könyvet a felnőttben lakozó gyermeknek


-A A+

A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok: ez a címe annak a kötetnek, amely apa és fia – Szántai János és Szántai Kristóf – meseszerű párbeszédeit örökíti meg játékos-komoly, felnőttesen gyermeki és ugyanakkor gyermetegen felnőttes formában. A kolozsvári Minerva Ház pincegalériájában tartott könyvbemutató is ebben a szellemben zajlott: apa és fia közösen olvasták – elevenítették – fel a párbeszédeket, amelyek mindenikének „Még egy” a címe. Mint ahogy a gyermek kéri az éppen felolvasott esti mese után: Még egyet! Csak még egyet!

„Mindig is azokat az írókat becsültem leginkább, akik nem csak akkor kezdtek el gyermekirodalmi műveket írni, amikor nekik maguknak is gyermekük született” – mondta a könyvet méltató Papp Attila Zsolt. - „Az emberben vagy ott rejtőzik a mesemondó, vagy nem. Egyszerűbben szólva: vagy ott lakik benne a gyermek felnőtt fejjel is, vagy nem. Szántai Jánosban már közel két évtizeddel ezelőtt is benne lakozott, amikor a Kis csigák s nagyok, Az igazi és a márványelefánt vagy az Utazások az elefánttal meséit írta. Pedig akkor még nem volt gyermeke.”

„Azért is becsülöm Szántai Jánost, mert meg tud torpanni félúton, és át tudja adni a szót annak, akinek ott a mese a fejében készen (vagyis a gyermekének), sárkányostul, lovagostul, dinoszauruszostul, űrhajóstul. Hogy úgy indul el a Meseországba vezető ösvényen, hogy tudja: ez játék, de komoly, nagyfiús játék” – tette hozzá a méltató.

A szerző szerint nem sikerkönyvet írt, hanem jó könyvet – már csak azért sem lehet sikeres, mert fogalma sincs, ki lesz a célközönsége, tette hozzá az idősebbik Szántai. A Kriterion könyvkiadó igazgatója, H. Szabó Gyula erről annyit jegyzett meg: a két Szántai könyve csak annyiban gyermekkönyv, hogy gyermek is van a szerzők között, de nem kimondottan a kiskorúaknak, inkább a felnőttben lakozó gyermeknek szól. Jánosi Andrea színes, hangulatos illusztrációi tovább erősítik ezt: ahogy a valós egyazon kompozícióba kerül a képzeletbelivel, a család élettere a gyermek „fejében lakó és dörömbölő” mesebeli lényekkel, az kis és nagy olvasó számára egyaránt szeretnivalóvá teszi a kötetet.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X