Két eredeti festménnyel bővül a Salvador Dalí-összes


-A A+

A spanyol szürrealista festő 1930-ban alkotta Az Éjszaka ámítása és a Vágy szabad hajlandósága című képeket. A Gala-Salvador Dalí alapítvány szakértői ugyan tudtak létezésükről, de eddig nem volt ismeretük arról, hol lehetnek. A műveket aprólékos kutatómunkával sikerült megtalálni régi újságkivágások segítségével, amelyek két különböző kiállításon mutatták a két alkotást.

Az Éjszaka ámítása egy 1965-ös San Francisco-i tárlaton tűnt fel, a Vágy szabad hajlandósága pedig egy 1935-ös, Santa Cruz de Tenerife-i kiállításon. „Ezekből indultunk ki, és a nyomokat követve eljutottunk a képekhez: az első egy magángyűjteményben volt, a másik az amerikai Yale Egyetem művészeti galériájában" - közölte Montse Aguer, az alapítvány oktatási központjának igazgatója.

Hozzátette: a két olajfestmény a művész szürrealista korszakából származik, Dalí tipikus álomszerű tájai láthatók rajtuk árnyékokkal és nagy talapzatokkal. A két festményt felvették abba az elektronikus katalógusba, mely 2004-ben indult, és a festő műveinek teljes leltárát kívánja felsorakoztatni.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X