Salvador Dalí és Matisse a kolozsvári Contiban


-A A+

Megosztva mutatják be Kolozsváron és Bukarestben az Artmark aukciósház nyári tárlatát, amely a román festészet értékes darabjai mellett olyan képzőművészeti csemegéket is bemutat, mint Salvador Dalí Kozmikus rinocérosz című szobra vagy Henri Matisse Akt-litográfiája Lucian Blaga egykori gyűjteményéből.

A műtárgyakra június 10-én licitálhatnak majd a műgyűjtők a kolozsvári Diákművelődési Házban, vagy Bukarestben, az Athénée Palace Hiltonban szervezett aukción, de lehet online is. Persze nem csak dúsgazdag műgyűjtőknek érdemes benézni a főtéri kiállításra. Az értékes tárlat csak néhány napig csodálható meg Kolozsváron, az egykori New York (mostani becenevén Conti) szálló földszinti előcsarnokában.

A romániai festészet nagy mesterei a balcsiki tábortól a nagybányai festőiskoláig, de számos „utazó” művész munkái is szemügyre vehetők a pénteken nyílt és csupán vasárnap estig  látogatható nyári tárlaton, Kolozsváron. A gyűjtemény egy részét ugyanis hétfőn már Bukarestbe szállítják, 10-én pedig (az aukciósház reményei szerint) nagy részüket elárverezik. Az árverés alatt a műalkotások fele Bukarestben, az Athénée Palace Hiltonban, másik fele a kolozsvári Diákművelődési Házban lesz. Online is lehet licitálni, erről többet itt lehet megtudni.  

A megnyitón Manuela Plăpceanu, az Artmark vezetője azt mondta, a romániai árak alulmaradnak az európai piachoz képest. Állítását megerősítette Ioan Sbârciu, a Képzőművészeti Egyetem tanára, aki szerint egyes diákjai az itteni ár többszöröséért tudják  eladni képeiket Európa nyugatibb részében. „Itt egyelőre nincs hagyománya a szakszerű műgyűjtésnek, a román ember még mindig azt vásárolja, ha pénze van, ami neki tetszik, és nem azt, amit a szakértő ajánl. Pedig a műalkotások gyűjtése a legjobb befektetés, ez bizonyított tény” – mondta az egyetem szenátusának elnöke.

A kikiáltási árat véve alapul, a mintegy 200 darab közül Nicolae Tonitza „Tatár nő a verandán” (becsült ár: 40.000 - 60.000 €), Samuel Mützner  „Beaucaire-ben a kertben" (40.000 - 60.000 €) és Gheorghe Petraşcu „Morlaix-i házak" (30.000 - 45.000 €) című festménye a kiállítás három legértékesebb darabja, de a munkák több mint felének licitje 1000 euró alatt kezdődik.

Salvador Dalí Kozmikus rinocérosz című szobrát 4000 és 7500 € értékűre becsülték, ami valóban kevéssel alulmarad az európai piac áraihoz képest (kérésünkre egy francia aukciósház elküldte Dalí hasonló, csak fekete unikornis-szobrának induló árát: 5800 €).

Meglepően kis összegről, 1500 euróról indul a licit Henri Matisse Fotelben ülő akt című litográfiájára. A rajz Lucian Blaga hagyatékából származik, az író 1933 és 1936 között  vásárolta, amikor kultúrattasé volt Bécsben.

Az Artmark Románia legnagyobb aukciósháza, a felfele ívelő műtárgy-kereskedelem 76 százalékát bonyolítja jelenleg. A kikiáltásra kerülő tárgyak mindegyike egy művészettörténészekből, muzeológusokból, ékszer-, bor- és régiségszakértőkből álló, 18 tagú testület vizsgáló szemei előtt megy át, mielőtt a vásárlók elé kerül.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X