Szentivánéji álom a Magashegyi Undergrounddal


-A A+

A budapesti szabadtéri koncerthelyszín, a Barba Negra Track vendége volt a Magashegyi Underground együttes, amelynek fronténekesnője, Bocskor Bíborka csíkszeredai születésű, és 2006-tól játszik együtt a zenekarral. A nyári napfordulóra időzített budapesti koncertről Kánya Gyöngyvér beszámolóját olvashatják:

A nyár legrövidebb éjszakáját mivel mással tölthettük volna el, minthogy elmentünk egyik kedvenc zenekarunk szabadtéri koncertjére a Barba Negra Trackbe. A Magashegyi Underground volt olyan kegyes, és a fesztiválszezon ideje alatt megörvendeztette budapesti rajongóit egy „egész estés” újragondolt műsorral.

Bevallom, egy kicsit féltem ettől a szombattól. Ebben az évben ugyanis már láttam őket jó néhányszor: szimfonikus környezetben vonósokkal kísérve; egy hajó fedélzetén tévékamerák kereszttüzében; zuhogó esőben ernyő alatt állva egy bizonyos Európa-napon, forró sátorban, füsttengerben egy poros fesztiválon és majdnem teljes sötétségben háromfős akusztikusos felállásban egy kellemes délelőtti maratoni futás után is.

Mindezek után kérdés volt számomra, hogy szombat este fogok-e valami újat, valami maradandót kapni. Nos, kedves Bíborka és fiúk, köszönöm, mert adtatok. De nemcsak nekem, hanem mindazoknak a kedves rajongóknak és ismerősöknek, akik a színpad előtt álltak, de még azoknak a bámészkodóknak is, akik jegy hiányában „illegálisan”, kintről hallgatták a bulit. Igen, szombat este mi voltunk a tündérek és az ufók, akik fütyültek, laláztak, a foci vb-re is gondolva ooo-t énekeltek, na meg jó sokat ugráltak, ha kellett, ha nem.

Cserébe pedig kaptunk. Bíborkából egy darabot. Ő volt most is a középpont, a „kicsi égitest”, aki csodálatos ruhakölteményében egész lényével varázsolt. A fiúk pedig nem hagyták magára. Illetve egy dal erejéig mégis, az lett volna az a bizonyos Darazsak című, amit Bíborka mindig egymagában ad elő. Most is nagyon vártuk, de sajnos az ukulele feladta a harcot, így Bíborka gyorsan a fiúkért kiáltott, akik – de vajon hol volt Toldi Miki (dob)?? – gyorsan vissza is tértek és Máriusz javaslatára a Metróhuzat elejét fütyöltük el közösen. Majd, mintegy meglepetésként, egyenesen a próbateremből érkezett hozzánk egy régi kedves dal, az Írott nő, átdolgozott formában, több év után most először, csak a Track közönségének. Visszakerült még a repertoárba az Ezer város című albumról a Sanzon is, illetve egészen új formájában az Ezer Erdő korongról elhangzott a szintén régen játszott Kicsi égitest is.

Persze a jól ismert, közönségkedvenc dalok sem maradhattak el, Anglia, Esőnap, Tegnapután, Árnyékok, Fesztivál és zárásképpen a Rázz fel. Igen-igen, a Szeplős váll természetesen elhangzott most is, ami alatt már előre sejteni lehetett, hogy a művésznő nem marad a színpadon, hanem lemászik és lepacsizik a közönséggel. Így történt ez most is, csakhogy a visszajutás – lépcső híján – egy kicsit problémás volt. Ezért Bíborka, egy hátába csimpaszkodott rajongó gyors lerázása után, ruháját felhúzva gyors sprintbe fogott és hátulról közelítve ismét bortokba vette a színpadot.

Bár a zenekart kétszer is visszatapsoltuk, a közel másfél órás buli után sem rohantak el, hanem maradtak beszélgetni, fényképezgetni, és rég nem látott ismerősökkel ölelkezni. Így még inkább elcsíphetett belőlük mindenki egy kis darabot.

A Magashegyi Underground utoljára május 30-án játszott Kolozsváron, de mivel Bíborka imád otthon lenni – most is megosztott velünk egy kedves kis anekdotát, ami a csíksomlyói búcsún esett meg vele, egy ősz hajú öregemberrel és az összekapaszkodó kisujjukkal – ezért biztosak lehetünk benne, hogy csak idő kérdése, és ismét Erdélybe látogatnak. Addig pedig, akik szeretnének velük tombolni egy jót, keressék fel valamelyik magyarországi nyári fesztivált.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X