Harmadszor szervezik meg a Székelyföldi Grafikai Biennálét


-A A+

Szeptember 5 és december 20. között harmadik alkalommal kerül megszervezésre a Grafikai Szemle, a III. Székelyföldi Grafikai Biennále.

Tamás Sándor az immár hagyományossá váló rendezvény kezdeteire visszatekintve elmondta, a Grafikai Biennále Székelyföld megjelenítéséről szól, és ugyanúgy, mint más rendezvények, ez is az identitás-erősítő rendezvények sorába tartozik. A székelyföldi együttműködés a művészetek terén is megmutatkozik. Kiváló példája ennek a Grafikai Szemle, a Székelyföldi Fotóbiennále, de ide tartozik a Székelyföldön túlmutató, az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa kezdeményezésére Sepsiszentgyörgyön létrehozott Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) is.

"Ezek működése arra fókuszál, hogy a kultúrán belül a művészetek területén egy erős központot hozzunk létre Székelyföldön és ezen belül a megyeközpontban. Felmerült az ötlet, hogy a biennále díjazott pályamunkái maradjanak a központ tulajdonában, hogy aztán azokat kiállításokon lehessen bemutatni” – fogalmazott, majd kiemelte: a rendezvénynek továbbra is fővédnöke Kelemen Hunor volt kulturális miniszter.

Borboly jelezte, Hargita Megye Tanácsa a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központon keresztül idén 17 500 lejjel támogatja a biennálét és a Nagy Imre-díjjal, vagyis ezer euróval jutalmazza a zsűri által kiválasztott legjobb négy alkotó egyikét. „A művészet egy másfajta kommunikációs rendszer, amely maradandót alkot. Fontos, hogy értékeljük az alkotók munkáit, és fontos, hogy ezek a rendezvények, illetve az ezt követő kiállítások révén a művészet különböző ágai közelebb kerüljenek a hétköznapi emberhez. A művészi hajlamot a tettek bizonyítják, az alkotás tulajdonképpen a művész közlése. Egy alkotáson elmélkedve mi magunk jövünk rá annak üzenetére, ez jelenti az élményt. Ezt az élményt kívánjuk ismételten megtapasztalni az idei Grafikai Biennálén is” – fogalmazott.

Siklódi Zsolt, a rendezvény kurátora mindenek előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennále mára Románia egyik legnagyobb grafikai szemléjévé nőtte ki magát, nemcsak a benevező művészek és a pályamunkák számát illetően, hanem a rendezvény nemzetközi jellegének a tekintetében is. A biennále szervezési részletei kapcsán azt emelte ki, hogy mind a digitális reprodukciók, mind az eredeti pályamunkák beküldési határidejét módosították: a digitális reprodukciókat november 20. helyett november 25-ig várják, az eredeti munkákat pedig december 12. helyett december 17-ig. A zsűrizés időpontjai szintén ennek megfelelően módosulnak.

A rendezvénynek Kovászna Megye Tanácsa, illetve a Kovászna Megyei Művelődési Központ mellett az idén a társszervezője Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, illetve a Sóvidék-Hegyalja Kistérségi Egyesület, RMDSZ Maros megyei szervezete és az Erdélyi Művészeti Központ. A biennále médiapartnerei: a MÚRE, a Transindex, a Hargita Népe, Háromszék és az erdely.ma.

Imreh-Márton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója a kiállítás helyszínének módosulására hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ezúttal a Biennáléra beválogatott munkák nem a Gyárfás Jenő Képtárban, hanem a nemrég felavatott Erdélyi Művészeti Központban lesznek kiállítva, ami immár méltó helyszínévé válhat a rendezvénynek.

A szervezők arról is tájékoztattak, hogy a díjkiosztó gálára 2015. január 21-én kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, illetve ugyanekkor nyílik meg a biennálera beválogatott munkákból a kiállítás az Erdélyi Művészeti Központban.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X