Nemzetközi grafikai szemle a Magyar Kultúra Napján


-A A+

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én, csütörtökön nyílik meg a III. Székelyföldi Grafikai Biennále tárlata Sepsiszentgyörgyön. A megnyitóünnepséghez több, különböző helyszínen zajló kiállítás és egy díjátadó gála is kapcsolódik.

 A székelyföldi megyék tanácsai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által tavaly szeptemberben meghirdetett, nemzetközi grafikai versenyre 336 képzőművész nevezett be a világ 32 országából, közel 800 alkotással.

A jelentős nemzetközi érdeklődésre számot tartó rendezvény az ország egyik legnagyobb grafikai szemléjévé vált, a pályázatok főként Romániából, Magyarországról érkeztek, de olyan távoli országok alkotói is beneveztek, mint Egyiptom, Korea, Kína, Kanada, Indonézia vagy Irán. A Székelyföldi Grafikai Biennále hagyományos grafika kategóriájában 166-an neveztek be, kísérleti grafika kategóriában 170-en küldtek munkákat.

Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője rámutatott: azt tapasztalták, hogy a szemle elmúlt két kiadásához képest is jelentősen javult a beküldött műalkotások minősége, kevés volt a „megmosolyogtató” alkotás, köszönhetően annak, hogy a korábbi alkalmakkor a zsűri nagy hangsúlyt fektetett a minőségre, a kiállítás és a katalógus anyaga is diktálta az elvárásokat.

Vécsi Nagy Zoltán szerint az idei versenyre benevezett műalkotások tematikailag hangsúlyosan foglalkoznak a fenntartható természettel, a szociális problémákkal, illetve a lokális értékek magas színvonalon való felmutatásával.

A héttagú nemzetközi – romániai, magyarországi és szlovákiai – zsűri 236 alkotást választott ki, amelyek csütörtökön kerülnek először kiállításra a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és Székely Nemzeti Múzeumban. Az Integrum címet viselő tárlat január 22. – március 8. között lesz látogatható, ünnepélyes megnyitójára január 22-én 17 órától kerül sor az Erdélyi Művészeti Központban.

A megnyitóünnepség díjátadó gálával folytatódik, amely 19 órától kezdődik a Tamási Áron Színházban. Ezen a biennále legjobb alkotásainak járó díjakat osztják ki: a Biennále Fődíját (2000 euró), a Plugor Sándor-díjat (1000 euró),  a Nagy Imre-díjat (1000 euró), a  Nagy Pál-díjat (1000 euró),  a Zereda Művésztelep Díját és a Pulzus Művésztelep Díját.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ez alkalomból adja át a Háromszék Kultúrájáért Díjat is. A háromszéki kultúra terén kifejtett, több évtizedes kiemelkedő tevékenységet elismerő kitüntetés egy életműdíj, ami ezer euróval jár.  A gálát az Impro-víziók 2.2 dzsesszkoncert zárja. A részletes program és további információk a biennále honlapján érhetők el. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X