A könyves-gyertyás tüntetésről az Erdély TV-ben


-A A+

A 25 évvel ezelőtti könyves-gyertyás tüntetés néven elhíresült néma marosvásárhelyi felvonulásról készített átfogó riportot az Erdélyi Magyar Televízió stábja. A Metszet című magazinműsor keretében kedden este 8 órától képernyőre kerülő műsort archív felvételek színesítik, és a tüntetés több elsővonalas résztvevője is megszólal.

Szepessy László, a néma tüntetés főszervezője feleleveníti a szervezés nehézségeit, beszél arról a tenni akarásról, ami 25 évvel ezelőtt jellemezte a vásárhelyieket, illetve az egész erdélyi magyarságot. A műsorból azt is megtudhatjuk, hogy miért nem jelenthette be a rendőrségen Szepessy László a tüntetés szervezőjeként az RMDSZ-t, és miért vállalta magára a tüntetés lebonyolítását, annak minden egyéni és közösségi felelősségével együtt. De beszél a néma demonstrációról és annak megszervezéséről Kikeli Pál és Káli Király István is.

A műsor készítői felkeresték Köllő Gábort, azt a római katolikus lelkészt, akivel az élen 1990. február 10-én a marosvásárhelyi Sportcsarnok előtti téren mintegy százezer magyar mondta el könyvvel és gyertyával a kezében a Miatyánkot.

Markó Béla, az RMDSZ volt szövetségi elnöke a műsor készítőinek arról a társadalmi kontextusról beszél, amely kiváltotta a 25 évvel ezelőtti eseményeket. „Tőlünk nagyon sok mindent elvettek, de a legjobban az fájt, amit az anyanyelvünkkel tettek” – idézte fel az akkori időket Markó Béla. A Metszet stábjának azt nyilatkozta, több mint két évtized távlatából is jól emlékszik arra, mit jelentett a százezres kiállás egy magyar ügy mellett.

A kedden este 8 órától kezdődő Metszetben Novák Zoltán, a romániai kommunizmus időszakát kutató történész értelmezi a negyedszázaddal ezelőtti néma tüntetést.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X