Koldusopera bemutató, John Gay után, szabadon


-A A+

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb nagytermi, élő zenés produkciója, a Koldusopera bemutatójára április 4-én, este 7 órától kerül sor Kokan Mladenović rendezésében. 

Kurvák és koldusok. Piti tolvajok és nagystílű bűnözők. Egy rendszer, a rendszer és a mindenkori rendszerek buktatói. De valahogyan túl kell élni. Tovább játszani tehát muszáj...

A rendező neve és munkássága nem  ismeretlen a temesvári közönség számára, hiszen előadásai már több alkalommal is meghívást kaptak a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozóra, a TESZT-re, az elmúlt évadban pedig a temesvári nemzeti színházban mutatták be Prométeusz című előadását. Kokan Mladenović munkáját és előadásainak megszületését most is állandó munkatársai, Marija Kalabić díszlettervező, Tatjana Radišić jelmeztervező, Andreja Kulešević koreográfus és Irena Popović zeneszerző segítik.  Az előadás szövegét Góli Kornélia dramaturg, Szerda Zsófia rendezőasszisztens  és maga a rendező jegyzik.

A cím ne tévesszen meg senkit, mert ami az elmúlt másfél hónapban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház falai között megszületett, az jóval túlmutat az 1728-ban, Londonban bemutatott John Gay féle Koldusoperán, vagy a majd két évszázaddal későbbi  Bertolt Brecht átiraton.

Ez az előadás egyszerre színház-és drámatörténeti gyaloggalopp, korszakok, nyelvek és stúlusok közötti bravúros lavírozás és időtlen társadalomkritika.

Kokan Mladenović és alkotócsapatának munkája nyomán a világ szinte összes színpadán bemutatott, mára már klasszikussá vált szöveg újfajta értelmet nyer.

A Koldusopera története egyszerű és sokak számára ismert. Szerelem, árulás, csalás és megcsalás, könnyűvérű nőcskék és veszélyes bűnözők. Az a fajta keret azonban, melyet Mladenović és csapata, a temesvári magyar színház társulatával közösen a történet köré felépített, jóval aktuálisabb, mint a 18. századi  kurvák és koldusok életét bemutató eredeti mű.

Egy világot mutat meg, ahol mindenki szerepeket játszik. London utcáin kívül és belül, a színház falain kívül és belül, saját magukon kívül és belül. Mr. és Mrs. Peachum a becsületes, polgári házaspár szerepét, a színész Mr. és Mrs. Peachum szerepét, majd koldust, szajhát, rabot. A színházban művészt, a hivatalban adófizetőt, otthon apát, anyát, gyermeket.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb előadása nem arról szól, hogyan kell ma színházat csinálni. Sokkal inkább arról, hogy hogyan lehet. Ha lehet egyáltalán...








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X