Argentin film kapta a TIFF fődíját


-A A+

Szombat este kiosztották a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díjait Kolozsváron. A Transilvania Trófeát az El incendio/The Fire című film kapta. A díjátadó gálán Nastassja Kinski színésznő is jelen volt, aki elmondta, csodálatos országnak látja Romániát, benne olyan értékes személyekkel, mint Nadia Comăneci.  

A díjátadó gálára a román nemzeti színházban került sor.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató elsőként köszönetet mondott a közönségnek, a szponzoroknak, és nem utolsó sorban a jó időnek, amely hozzájárult a fesztivál sikeréhez. A rövid köszöntő után elkezdődött a legjobb alkotások kihirdetése.

Richard Johnson színész is kitüntették

A FIPRESCI Díjat a Teszt/Ispytanie című film kapta, melyet Aleksandr Kott rendezett. A filmet az Amikor a szavak fölösleges szekcióban vetítették. A díjat Sanjin Pejokovic vette át.

Az Árnyak szekcióban az El bosque negro (Fekete erdő) lett a legjobb rövidfilm, a spanyol rendező, Paul Urkijo Alijo a díjjal 500 eurót is kapott a Shorts TV felajánlásából.

A közönségdíjat a Kosok (Rams/Hrútar) című film kapta, Grímur Hákonarson rendezésében. Az izlandi rendező két héttel ezelőtt vihette haza a Cannes-i Fesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját is.

Munkásságáért kitüntették post-morten Richard Johnson színészt. A kitüntetést Tom Browne rendező vette át. A rendező a színpadon elmondta, nagy imádója Amza Peleának és Florin Piersicnek. Sírva mondott köszönetet azoknak, akik a fesztiválon megnézték a Radiator című filmjét.

Taroltak a román filmek

A Román Film Napjai díjait a rövidfilm szekcióban Andrei Crețulescu rendező kapta a Ramona című alkotásáért, valamint Roxana Stroe a Black Friday című filmjéért. Alexandru Ranta különdíjat vehetett át a Pavel című alkotásáért szintén a rövidfilm-kategóriában.

A debüt-díjat Nicolae Constantin Tănase vihette haza Lumea e a mea című nagyjátékfilmjéért, a díj mellé a Raiffeisen Bank ezer eurót is felajánlott. A kitüntetést Mimi Plauche, Miroslav Mogorovic és Roberto Cueto nyújtotta át.

A Román Filmek Napjai szekció legjobb nagyjátékfilmje a Comoara című alkotás lett, Corneliu Porumboiu rendezőnek Tudor Giurgiu adta át a hatezer eurós kitüntetést, az összeget a Cinelabs Románia ajánlotta fel. Porumboiu megköszönte Mihai Chirilov művészeti igazgatónak, hogy a Főtéren vetíthették a művét.

Nastassja Kinski, Margita Gosheva, Marin Moraru

A Legjobb színészi alakítás díját (ezer euró) a The Lesson/Urok című film női főszereplője, Margita Gosheva színésznő kapta.

A zsűri különdíját Isaach de Bankole és Violeta Bava adta át a Kosok című film alkotóinak, akik az est folyamán már két trófeával lettek gazdagabbak. A különdíjjal járó 1500 eurót az HBO ajánlotta fel. Violeta elmondta, nagyon jól érezte magát a zsűri soraiba, meghatotta a fesztivál családiassága, de a pálinka és a gulyás is.

A Kiválóság Díját Marin Moraru színésznek ítélték oda, a kitüntetést Cătălin Ștefanescu és Andreea Esca konferálta fel.

Juliette Lepoutre és Maria hercegnő osztották meg a közönséggel, hogy kié lett a legjobb rendezői díj: "Két rendezőről van szó, de nem mi vagyunk azok. Ez az első nagyjátékfilmjük, és máris nagy siker". Az ötezer eurós trófeát Kristina Grozeva és Petar Valchanov kapta a The Lesson/Urok című alkotásukért.

Nastassja Kinski világhírű színésznő, aki személyesen van jelen a TIFF-en, szintén kitüntetésben részesült: a fesztivál díszvendégét a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért méltatták. "Csodálatos országban élnek, fantasztikus értékekkel rendelkeznek. Hogy csak egyre emlékeztessek: Nadia Comăneci" - mondta Nastassja Kinski.

A TIFF fődíját az El incendio/The Fire című film kapta, az alkotást Juan Schnitman rendezte. A 15 ezer eurós díjat Ionuț Vulpescu kulturális miniszter nyújtotta át Violeta Bava argentin zsűrinek, aki elmondta, nagyon örül, hogy hazájába kerül a Transilvania Trófea. A rendező  is megszólalt, igaz csak a kivetítővásznon: megköszönte azoknak, akik megnézték a filmet, a TIFF csapatának, és sajnálatát fejezte ki, amiért nem lehet jelen a gálán.

Az est végén Tudor Giurgiu szintén megköszönte a TIFF csapat tagjainak a munkájukat, majd "el ne szalasszuk a Juventus győzelmét" felkiáltással elköszönt a közönségtől.








EZT OLVASTA MÁR?

X