Másodszor szerveznek Fotóbiennálét Sepsiszentgyörgyön


-A A+

Székelyföldi és nemzetközi fotósok közötti párbeszéd, Székelyföld multikulturális értékeinek nemzetközi szinten való népszerűsítése céljából szervezi meg idén a II. Székelyföldi Fotóbiennálét a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Camera Club Siculorum Fotóklub, Hargita Megye Tanácsa, illetve a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával.

A rendezvényindító sajtótájékoztatón Tamás Sándor háromszéki tanácselnök elmondta, ez is olyan identitáserősítő rendezvény, mint a Székelyföld Napok, az Orbán Balázs Díj, a Székelyföldi Grafikai Biennále vagy a Székely Vágta. „Ezeknek a rendezvényeknek az üzenete hűen tükrözi a Kós Károly által megfogalmazott gondolatot, miszerint dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk. Az Európai Unióban látjuk, hogy ahol erős regionális identitás van, ott a gazdaság is jobban fejlődik. Mi is ezt a célt szeretnénk elérni, tesszük a dolgunkat, még akkor is, ha Bukarestből sokan ki akarják húzni a talajt alólunk”– nyilatkozta Tamás Sándor. 

Kovács László, a Camera Club Siculorum fotóklub elnöke elmondta, hogy három kategóriában, székelyföldi és nemzetközi, amatőr és profi fotósoknak hirdettek versenyt, a szabad kategóriába bármilyen fotó beküldhető, az épített környezet kategóriába ellentétes képpárokat, a hagyomány nevű kategóriába pedig párbeszédben álló fotópárokat várnak, amelyeket a www.fotobiennale.ro honlapra kell feltölteni augusztus 22-ig. A benevezési díj a nemzetközi résztvevőknek 15 euró, a romániai alkotóknak és a Magyar Fotóművészet Világszövetség tagjainak 11 euró. Székelyföldi, osztrák és magyarországi szakemberek bírálják majd el a beküldött képeket, tette hozzá Ádám Gyula, a zsűri egyik tagja. 

Imre-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője kiemelte: fontos, hogy Székelyföld egy ilyen nemzetközi versenynek adjon otthont, amely utat nyit a helyi és külföldi fotósok között.  A Romániai Fotóművészek Szövetsége, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és a Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége fővédnökségével megszervezett biennále részleteiről a www.fotobiennale.ro honlapon olvashatnak.

A II. Székelyföldi Fotóbiennále újdonsága a Canon cég közreműködése, amely egyrészt felnagyítja a rendezvényre beválogatott fotókat, de a rendezvény ideje alatt szlovákiai és anyaországi Canon nagykövetek is tartanak workshopokat. Emellett október 9-11. között Sepsiszentgyörgyön a budapesti Canon szervíz ingyen tisztítja meg a Canon fényképezőgép-tulajdonosok gépeit és frissítik szoftvereiket.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X