Mimesis és Ringlispíl: akik életet visznek egy épület-legendába


-A A+

Megnyílt hétfő délután Kolozsvár legendás épülete, a régi New York szálló, az erdélyi magyar szellemi élet, a boldog békeidők, bálok, titkos szerelmek és az öröknek hitt gazdagság egykori kacsalábon forgó palotája.  

Hogy a Mimesis vizuális művészeti szemlére miért tér be évről-évre egyre nagyobb tömeg az egykori szállodába, nem nehéz kitalálni: a kétségkívül értékes és izgalmas, műfaj és stílus szempontjából is rendkívül változatos kiállítás-szobák mellett a hanyatló pompa is lúdbőröző hatást nyújt. 

Idén 38-ra emelkedett a kiállító művészek száma, az erdélyi magyar képzőművészek mellett már román és magyarországi alkotók is fontosnak tartották, hogy elhelyezzék munkáikat a "Conti" becenevet viselő épületben. Mindezt úgy, hogy a sok esetben romhalmazzá degradálódott egykori szállodaszobákban még egy követ, vakolatdarabot, falból kiálló drótot vagy kimúlt galambot sem mozdítottak el az "eredeti" díszletből. A hatás így tudathasadásos, lenyűgöző, elkeserítő és felemelő egyszerre. A képek sokat elmondanak, de a személyes élményt nem pótolhatja semmi. Íme egy kis ízelítő arról, milyen látványt nyújt a RINGLISPÍL témája köré gyűjtött tárlategyüttes Kolozsvár legmostohább sorsú műemlék-épületében:

 








EZT OLVASTA MÁR?

X