Szobrot kap IV. Béla király Bihar megyében


-A A+

Szeptember 4–6. között tartják meg a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat. Mint arról a maszol.ro is beszámolt, a három Bihar megyei településen, Várasfenesen, Köröstárkányban és Belényesben az egymást követő napokon várják majd az érdeklődőket.

Szeptember 4-én, pénteken Várasfenesen átadják majd a helyi magyar közösségnek IV. Béla király-szobor makettjét (mely az előzőekhez hasonlóan Deák Árpád váradi szobrászművész munkája) melyet hétfőn Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Borsi Lóránt, társadalmi kapcsolattartásért felelős ügyvezető alelnöke mutatott be.

„Most már tradícióként beszélhetünk arról, hogy a Fekete-Körös völgyében ezek a napok adták meg a lehetőséget arra, hogy szórványközösségben magyar személyiségeknek emlékhelyeket állíthassunk, megjelöljük, ha úgy tetszik a közösség múltját egy-egy alkotással” – mondta Szabó Ödön, aki felidézte: az első évben bemutattak egy makettet Petőfi Sándor mellszobráról, melyet tavaly adtak át. Tavaly bemutatták a szeptember 5-én szombaton Köröstárkányban felavatandó Bartók Béla-szobor makettját (a zeneszerző sok magyar és román népdalt gyűjtött ezen a vidéken) , idén pedig a már említett IV. Béla-szobor makettjét adják át, ezt a tervek szerint a jövő évi Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokon avatják majd fel Várasfenesen, ahol mai napig a Bélavára nevet viseli a nagy valószínűség szerint az egykori magyar királyhoz köthető egykori vár romja.

Szeptember 4-én négy órától a néptánccsoportok vonulnak majd, a makettet a 17 órakor kezdődő hivatalos megnyitó keretében adják majd át, mondta Borsi Lóránt, aki hozzátette, hogy az idei szervezői megbeszélés alkalmával kérték a többi település, azaz Magyarremete, Belényesújlak és Kisnyégerfalva képviselőit, tegyenek javaslatot olyan szobor elkészítésére, mely a helyi magyarság megtartó ereje lehet.

Az ügyvezető elnök azt is elmondta, Fekete-Körös völgyi napok sikerén felbuzdulva a Sebes-Körös Menti Magyar Napok megszervezését is tervezik majd, év végéig találkozót szerveznek az ottani magyar közösségek képviselőivel. Jövőre tehát egyszerre tartanák meg a IV. Fekete-Körös völgyi és az I. Sebes-Körös menti magyar napokat.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X