Bőrkollázsok tekinthetők meg a Bernády Házban (GALÉRIA)


-A A+

Szeptember 16-ig látogatható a Bernády Házban Katona Szabó Erzsébet Bőrkollázsok című kiállítása.

Első alkalommal mutatkozott be egyéni kiállítással az 1983-as magyarországi áttelepülése óta ifjúkora városában, Marosvásárhelyen Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész és látványtervező, a Gödöllői Iparművészeti Műhely vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.  A gobelinművészet hagyományait és újító törekvéseit sajátosan ötvöző alkotó figyelme a 2000-es években fordult a bőr felé, ezt tükrözi a Bernády Ház földszinti galériájában látható reprezentatív válogatás is.

Katona Szabó Erzsébet a marosvásárhelyi művészeti középiskolában érettségizett, majd Kolozsváron a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola gobelin szakán végzett. A diploma megszerzése után a marosvásárhelyi bőr- és kesztyű gyárban dolgozott tervezői beosztásban, majd 1976 és 1981 között a marosvásárhelyi bábszínház díszlet- és bábtervezője.

1983-baan települt át Magyarországra, Gödőllőre, ahol mint szabadfoglalkozású iparművész él és alkot. Sokat tett a gödöllői művésztelep hagyományainak folytatásáért, mint a Kézműves Műhely munkájának szervezője. Motívumkincseit a kalotaszegi, székely és a magyarországi népművészeti hagyományokból merítette, de gyakran fordult egyetemes folklór hagyományokhoz is.

Kikísérletezte, hogy az egyes motívumok hogyan érvényesülnek különböző anyagokon és különböző technikákkal. Kezdettől fogva készített falikárpitokat, bőrruhákat.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X