Téli Fesztivál minden korosztálynak


-A A+

A Kolozsvári Magyar Napok – Téli Fesztivál első négy napja egyszerre szolgálta azoknak az igényeit, akik adventi elcsendesedésre, irodalmi vagy színházi élményekre, illetve vakáció előtti/év végi gőzkieresztésre vágytak.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház miniévadja és a hozzá kapcsolódó rendezvények keretében az intézmény életének fontos momentumai elevenedtek meg. A színház hét előadással, két kiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel, valamint a Loose Neckties Society színészzenekar koncertjével gazdagította a Téli Fesztivál programját. A dzsessz és a rockzene kedvelőit szólította meg a Téli Fesztivál első napján, péntek este a Irish&Music Pubban az Infinity és a Knock Out zenekarok koncertje. A Korzo Egyesület a 26 évvel ezelőtti rendszerváltó forradalom kolozsvári helyszíneire kalauzolta el a városnéző séta keretében az érdeklődőket. Az Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom egész hétvégén tartalmas programokkal várta a legkisebbeket az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. Óvodások és kisiskolások léptek fel, voltak kézműves foglalkozások, szülőknek szóló könyvbemutatók, közös éneklés egyaránt. A rendezvényt az Életfa Családsegítő Egyesület, az Ifjúsági Keresztény Egyesület és a Szabadság napilap szervezte és bonyolította le.  

A karácsonyhoz illő hangulatot teremtett Fazakas Ádám és Kostyák Zsuzsa orgonisták koncertje szombaton a Szent Mihály-templomban, illetve a Kolozs Megyei Adventista Gyülekezet szervezésében a Betlehemi fohász című koncertsorozat vasárnap. A Farkas utcai református templom kerengőjében szombat délután Kós András emlékkiállítása nyílt meg, mely olyan kisebb szobrokat és domborműveket sorakoztatott fel, melyet a szobrászművész családtagjai számára ajándékként készített. Mindez ízelítőként szolgált egy későbbi állandó tárlat anyagából.

A Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa projekt magyar rendezvényeit záró ifjúsági hétvégén négy zenekar szórakoztatta a fiatalokat: a Bagossy Brothers Company, a Hooligans, az Intim Torna Illegál, és a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Az első nap mintegy 1500-an, míg második nap 800-an bulizták végig a koncerteket a Horia Demian Sportcsarnokban.

A programok hétfőn is folytatódtak: a Mikó Óvodában gyermekfoglalkozások zajlottak, az Evangélikus Egyház Reményik Sándor Galériájában Laczkó Vass Róbert Maszek balladák címmel mutatta be előadóestjét, a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Intézete az interneten található áltudományos „igazságokról” szervezett kerekasztal-beszélgetést, a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán Mile Lajosfőkonzul mutatta be Killyéni András-Péter sporttörténeti könyvét, míg André Ferenc és Horváth Előd Benjámin rendhagyó irodalmi esttel jelentkezett a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. Szintén hétfő este izzasztotta meg a kolozsvári „gólyákat” a KMDSZ a Florin Piersic moziban, illetve a NOA Clubban.

A Téli Fesztivál további programja a teli.fesztival.ro honlapon érhető el. Tolcsvay László és az FG-4 Fonográf emlékzenekar koncertjére jegyeket a biletmaster.ro honlapon, a KMDSZ-irodában, a magyar opera jegypénztárában, illetve a koncert napján a helyszínen lehet megvásárolni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendezvény ideje alatt is látogatható a Babeș-Bolyai Tudományegyetem múzeumai és az EME gyűjteménye is.








EZT OLVASTA MÁR?

X