A gyermekkönyvek napját ünnepelték Nagyváradon


-A A+

Kötetbemutatókkal, zenével, játékkal ünnepelték a gyermekkönyvek nemzetközi napját Nagyváradon.

Bábelőadással kezdődött szombaton a nagyváradi Szigligeti Stúdióban az első alkalommal megrendezett gyermekkönyvek nemzetközi napja. A Szigligeti Színház Lilliput Társulatának Négyszögletű Kerek Erdő című előadása után vidám gyermekzsivaj töltötte be a termet, majd például az Óz, a nagy varázsló és a Valahol Európában betétdalai csendültek fel a nagyváradi 11. számú Általános Iskola 1–5. osztályos diákjainak előadásában, Perecz Simó Annamária tanító vezetésével (ő egyébként a rendezvény egyik szervezője is volt).

A rendezvényt Pető Dalma szervező, ötletgazda nyitotta meg. Köszönetet mondott Czvikker Katalinnak, a Szigligeti Színház vezetőjének és Botházy-Daróczi Rékának, a Lilliput Társulat művészeti vezetője majd Huszár István alpolgármester kívánt mindenkinek kellemes szórakozást, miután a gyermekektől választ kapott arra a kérdésre, miért épp április 2-a a gyermekkönyvek nemzetközi napja, „Hans Christian Andersen születésnapja” – mondta több hangocska is.

Tóth Ágnes ABC Parádé című gyermekvers-kötetének bemutatójával folytatódott a műsor, a szerzőtől nemcsak felolvasott, hanem megzenésített verseket is hallhattak a kicsik Trifán László zeneszerző, gitáros, és Kinda Péter nagybőgős előadásában, és természetesen a dedikálás sem maradt el.

Zenével és könyvjelző-készítéssel folytatódott a program, a Lilliput Társulat tagjaiból álló MeseBand (Varga Imre, Hanyecz Debelka Róbert, Stéfán Bodor Mária, Csepei Róbert és Haraji Adalbert) szórakoztatta tovább a kicsiket, és a Bökös Borbála könyvbemutatójára érkező nagyobbakat is.

Szmirkó: gyermekkönyv felnőtteknek is

Bökös Borbálával, a Szmirkó című regény szerzőjével (az író a Partiumi Keresztény Egyetem tanára) Botházi-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője beszélgetett a tavaly ősszel megjelent, első alkalommal Nagyváradon bemutatott Szmirkó című könyvéről, és a főhős, Szmirkó, a félig tündér, félig ember kisfiú kalandjairól.

Bökös Borbála elmondta, mind gyermekeknek, mind felnőtteknek ajánlja a regényt, amelyben több szereplő szempontjait is megismerhetik az olvasók, hiszen miközben a tündér édesanyától és ember édesapától született Szmirkó elindul édesapja keresésére, édesanyja őt keresi.

Bökös Borbála könyvét egyébként tavaly Magyarországon a legjobb 25 gyermekkönyv közé választották, mint elhangzott, a Magyar Gyermekirodalmi Intézet felkérése a kiadók nevezték a helyezésre esélyesnek tartott gyermekkönyveiket, így került Bökös Borbála legújabb kötete is a legjobb 25 közé.

A szerző azt is elmondta, hogy jómaga sokszor és sokat pályázott, és az is hangsúlyozta, hogy az írás szakma, melyhez a tehetség mellett sok tanulás is szükséges. Bökös Borbálának ugyanakkor még rengeteg a terve, például megírná a Szmirkó forgatókönyvét is, mivel szerinte a könyv színpadon vagy filmen is megállná a helyét, és a kiadójának felkérésére készül a könyv folytatása is.

Díjazták a meseírókat

Az erre az alkalomra kiírt meseíró verseny eredményét is kihirdették. Ennek egyik kritériuma az volt, hogy a pályázatra küldött mese kapcsolódjon Bihar megye valamelyik településéhez. A zsűritagok, dr. Pető Csilla tanfelügyelő, Bökös Borbála és Derzsi Ákos, az Europrint Kiadó vezetője elmondták, hogy még milyen szempontok alapján választották ki a győzteseket, majd kiosztották a nyereményeket.

Derzsi Ákos felajánlásának köszönhetően a pályázatra érkezett mesék könyvben is megjelennek majd (várhatóan gyermeknap környékén), illetve a felnőtt kategóriát Szent Jobb című meséjével megnyerő Fábián Tibor református lelkipásztor kapott különdíjat tőle. Bökös Borbála különdíját Oláh Ágota-Eszter 5. osztályos, köröstárkányi diák A csodaszer című meséje kapta, dr. Pető Csilla pedig Kolumbán Adriennek, a Partiumi Keresztény Egyetem diákjának adott különdíjat (ezt Földesi Csenge vette át a szerző nevében) A forráscsepp című meséért.

A gyermek és ifjúsági kategóriát Boros Brigitta, a Mihai Eminescu Főgimázium tanulója nyerte Elek madara című meséjével, a második Mihoc-Géci Aletta lett Csuda Janó című meséje, a harmadik díjat Dimény Andor kapta Rongyos Misi című meséjéért (mindketten a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai). Befejezésként a díjnyertes meséből Hanyecz Debelka Róbert bábszínész olvasott fel részletet.

 

 

Képsz.: 1., 1a:  Az iskolások kórusa 2. A megnyitó, előtérben Perecz Simó Annamária, Pető Dalma és Botházy-Daróczi Réka 4. Huszár István is köszöntötte a kicsiket és nagyokat 4. Kinda Péter, Trifán László és Tóth Ágnes 5.  6. A MeseBand 7. Bökös Borbála és Botházy-Daróczi Réka 8. Bökös Borbála, dr. Pető Csilla, Derzsi Ákos és Botházy-Daróczi Réka 9. 








EZT OLVASTA MÁR?

X