Dürer-rézkarcok, kínai opera, Magyar Filmnapok: jön a 25. Festum Varadinum


-A A+

Minden eddiginél színesebb, gazdagabb programmal készültek Nagyváradon a jubileumi, 25. Festum Varadinum rendezvénysorozatra. A Festum Varadinumnak elő- és utórendezvényei is vannak, ezeket Koncsek Vadnai Zita, a szervező Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke és Huszár István alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Több mint hetven rendezvényt tartanak Nagyváradon április 14–26. között, bár maga az ünnepi hét április 17–20. között tart.

Április 14-én, csütörtökön kezdődnek és 26-áig tart a Magyar Filmnapok, ennek keretében olyan magyar filmeket láthat a közönség naponta 17 órától, mint a Tüskevár, a Két székely vagy éppen a Swing. Április 15-én, pénteken 19 órától Csaplár Vilmos a Törzsasztal vendége, 16-án, szombaton 11-től Törzsasztal Junior elnevezéssel Molnár Krisztina Rita íróval tartanak gyermekirodalmi délelőttöt.

Április 17-én, vasárnap 10 órától a váradújvárosi református templomban Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök hirdeti az igét az ünnepi istentiszteleten, 15 órától pedig átadják a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházát. Ugyanaznap 14 órától a neológ zsinagógában a világhírű magyar zsidó focistákat bemutató interaktív tárlat látható.

Április 18-án, hétfőn 15 órától Ybl Miklós-kiállítás nyílik a nagyváradi várban, ezt Berettyóújfaluból szállítják át, ugyanaz 16.30-tól Madarassy István szobrász, ötvösművész tárlatát nyitják meg a római katolikus püspöki palotában. Április 19-én, kedden 17 órától az evangélikus templomban tartanak ünnepi istentiszteletet, 19 órától pedig a sepsiszentgörgyi Tamási Árion Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok című vendégelőadását láthatja a közönség. Április 20-án, szerdán többek között a Li Yaxian című tradicionális szecsuáni vígoperával várják a közönséget, április 21-én, csütörtökön pedig Székesfehérvár mutatkozik be Nagyváradon, 10 órától Cser Palkovics András, a város polgármestere nyitja meg a napot a váradi városházán, és a Nagy háború emlékének is több rendezvényt szentelnek.

Április 22-én, pénteken két olyan kiállítást is megnyitnak, mely csemegét jelenthet a művészetkedvelőknek: a Körösvidéki Múzeum tulajdonában lévő három eredeti Albrecht Dürer-mű mellett Martin Engelbrecht nyolc eredeti rézkarcát is láthatják a római katolikus püspöki palotában 13 órától. Ugyanaznap 15 órától a Darvas–La Roche házban Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola pályaképe címmel Bánffy Miklós múzsáját ismerhetik meg az érdeklődők.

Április 23-án, szombaton 18.30-tól a vártemplomban Rákász Gergely koncertjét hallhatják az érdeklődők, 20 órától pedig a Ferdinánd (egykori Bémer) téren Rúzsa Magdi koncertjére várják a közönséget.

Április 24-én vasárnap 11 órától kezdődik az ünnepi szentmise és körmenet, 19 órától pedig a Varadinum díjkiosztó ünnepséggel és a Nagyvárad Táncegyüttes Stabat Mater című előadásával zárul az ünnepi hét.

 

A 25. Festum Varadinum programfüzete itt található, illetve a facebookon is elérhető a program.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X