Élő könyvekkel beszélgethettünk Kolozsváron


-A A+

A humorista mondjon viccet, a szőke nő éljen vissza szőkeségével, a zsidó legyen okos – nagyjából ezek szűrhetők le a sztereotípiákból, amelyekre rákérdeztek és amelyeket lebontani szerettek volna a Könyvturi | élőKönyvtáron résztvevők pénteken, Kolozsváron.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által szervezett rendezvényen a könyves stand valóságos mágnesként hatott az érdeklődőkre: úgy szálltak a bérmentve elvihető olvasmányokra a jelenlévők, hogy egy svédasztal megirigyelhetné, aki pedig későn érkezett, hosszú percekig csak szemezhetett a kiadványokkal.

A nem lapozható, de megszólítható könyvek szintén népszerűek voltak: a humorista, a zsidó, az újságíró, a nyugdíjas, a politikus, a műemlékvédő, a szőke nő rendelkezésére álltak annak, aki végre szembesülni szeretett volna az általa vagy mások által felállított sztereotípiákkal.

Arra voltunk kíváncsiak, kitől mit kérdeztek az érdeklődők. Humoristánk, a nemrég lezajlott Erdélyi Humorfesztivál egyik főszervezője, György Botond például elmondta: a legtöbb ember az első nekifutásból viccet kér tőle, csak ezt követően kérdezik a fesztiválról, vagy arról, hogy miért kellett meghívniuk a baróti csillagot és tévémindenest, Sanyikát.

Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke arról számolt be, a legkülönfélébb sztereotípiákra kérdeztek rá: miért olyan sok az okos a zsidók között, vagy miért olyan sok a gazdag? Nagy zavarban volt, mert ezek a feltételezések nem födik a valóságot. "Ha a világon élő 10-12 millió zsidó mind tudós volna, akkor is elenyésző százalékot mutatna fel" – mondta. Szerinte nem volna képes meggyőzni egy antiszemitát arról, hogy hagyjon fel az ellenérzéseivel.

Sevecsek Reni, a Paprika Rádió és a TVR Cluj munkatársa szőként nő mutatkozott be a közönségnek. A Maszolnak elmondta, arról kérdezték, hogy szőkeségével élt-e már vissza. Bevallotta, rendszeresen visszaél az adottságaival: egy forgalmi dugóban sávváltáskor egy indexszel nem győzheti meg a többi autóst, de ha megvillantja a haját, akkor a „buta szőke nő” sztereotípia hat rájuk.

A rendezvényen számos vetélkedőt is rendeztek, természetesen az irodalmi ismeretekre voltak kíváncsiak.








EZT OLVASTA MÁR?

X