Ismét megnyílik a színházi alkotótábor Kidén


-A A+

Harmadik nyilvános, bárki számára elérhető nyári táborát tartja augusztus 29. – szeptember 3. között a Shoshin Színházi Egyesület a Kolozs megyei Kidén.

Az Egyesület célja, hogy lehetőséget adjon elmélyülni egy konkrét témában vagy kutatásban, hogy megvizsgálja a természet és a kreatív folyamatok közötti kapcsolatot, hogy kitágítsa az erdélyi színészképzés horizontját, nem utolsósorban pedig, hogy lehetővé tegye a más szakmából érkezőknek, hogy újat tanuljanak – írják a szervezők a Maszolhoz eljuttatott közleményükben.

 A nemzetközi workshopra romániai vagy külföldi színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, zenészek, vagy csupán színházkedvelők, színházi kutatásban részt venni szándékozók, vagy új típusú tapasztalatokra, fizikai-szellemi tónust adó tréningre vágyók jelentkezését várják július 29-ig. A tábor helyszíne immár hagyományosan a Kidei Alkotótér. Részletek a felhívásban:

SHOSHIN NEMZETKZÖZI SZÍNHÁZI REZIDENCIÁK

Csomópontok, időpontok: a Csónak

2016. augusztus 29. – szeptember 3., Kide, Kolozs megye, Románia

Vezetik: Grzegorz Ziółkowski (STUDY || ROSA és Adam Mickiewicz Egyetem, Lengyelország) és Köllő Csongor (Shoshin Színházi Egyesület és Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Románia)

A csónak olyan szerkezet, amely a folyó egyik partjáról a másikra visz. Kockázatokkal járó átmenet. Utalhat a halálra, mint Różewicz-nél : „a fekete öltönyömben/ egy csónakban/ evezők nélkül/ elhagyja a világot/ elvitorlázik/ apa”. De hordozhat sokkal általánosabb jelentést is – mint például az utazás gondolata. Szeretnénk a színházi mesterség tükrében megragadni ezt a gondolatot: a színész nem maradhat érintetlen; a munka, amin és amivel dolgozik, olyan, mint ez az apró, labilis szerkezet, ami elszállítja és átváltoztatja az előadót. A másik nézőpont pedig: kit és mit vinnél magaddal a fedélzetre, ha lenne egy ilyen, csónakhoz hasonló, kis, instabil járműved, te pedig a veszedelmes vizeken átkelő menekült vagy? Milyen szavakat, milyen dalt, milyen képeket vinnél át az új életedbe?

A Grzegorz Ziółkowski és Köllő Csongor által vezetett foglalkozás a fenti témakörökre fókuszál majd, a mesterség és a tréning gyakorlati aspektusainak vizsgálatán keresztül. A munka elemei: Szövegértelmezés és Hangképzés; Színészi akrobatika; Dinamikus partnergyakorlatok; Tér- és csoporttudatosság; Harcos attitűd; Qigong (Csi Kung); Reggeli és szürkületi szaladás; Ének; Egyéni utak.   A tábor utolsó napján összegzésként bemutatásra kerül egy csoportos és egyéni anyagokból létrehozott montázs.

A foglalkozás helyszíne a Kidei Alkotótér (a Shoshin előző nemzetközi táborainak otthona). Munkanyelvek (a résztvevők függvényében): magyar, román, angol, lengyel. A résztvevőket arra kérik, hogy válasszanak egy szöveget vagy éneket, és egy képet (festmény vagy fotó), amit a fent felvázolt témá(k)hoz asszociálnak; továbbá, hogy hozzanak kényelmes munkaruhát, valamint egy elegáns ruhát a zárómozzanat bemutatására és, a lehetőségekhez mérten, bármilyen zenei hangszert, amin játszani tudnak. A munka napi 8 órában zajlik majd.

RÉSZVÉTELI DÍJ ÉS JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

180 euró az Európai Unió országaiból, az Amerikai Egyesült Államokból, Norvégiából és Svájcból érkező résztvevők számára

90 euró a romániai résztvevők számára

120 euró minden más országból érkező résztvevő számára

A részvételi díj fedezi az étkezés, a szállás és a képzés díját, illetve a Kolozsvárról Kidére való szállítás költségeit. Nem fedezi a Kolozsvárra való utazás, illetve a visszautazás költségeit.

A jelentkezéseket egy CV-hez vagy életrajzi leíráshoz csatolt motivációs levéllel a shoshin.mail@gmail.com e-mail címre várják. Jelentkezési határidő: július 29. A visszajelzés augusztus 1-ig történik. A külföldről, repülővel érkező résztvevők számára fenntartják a folyamatos jelentkezés/regisztráció lehetőségét. Ha valaki repülővel szándékszik érkezni, jelezze ezt a shoshin.mail@gmail.com e-mail címen.

További információk itt.








EZT OLVASTA MÁR?

X