Lezárult a nagyenyedi Inter-Art nemzetközi alkotótábor


-A A+

Véget ért Nagyenyeden a XXI. Inter-Art nemzetközi alkotótábor.

A patinás erdélyi városban Haititól Kubán át Kanadáig, az Egyesült Királyságtól, Finnországon Vietnámig 19 ország 36 művésze találkozott és dolgozott együtt két héten át a helyi Inter-Art Alapítvány szervezésében, a polgármesteri hivatal támogatásával.

Az idei táborban sikerült a lakossághoz közelebb hozni a művészetet.  A hajdani iparos önképzőkör által épített, teljes felújításra váró kultúrotthon színháztermének nézőterét alakították át ideiglenes műteremmé, a főtér egy délutánra a szabadtéri alkotás helyszínévé vált.

A tábor része volt a VI. alkalommal megszervezett kisgrafikai biennále, amelynek nagydíját Manuel Lau perui művész, első díját pedig megosztva Rajesh Kumar indiai és Szűcs Enikő hazai művész nyerte el.

A résztvevők a tábor ideje alatt kirándulásokon megismerhették Nagyenyedet és környékét, kilátogattak Torockóra, illetve román történelemórán vettek részt a vajdahunyadi várban. Ugyanakkor a két héttel ezelőtti hivatalos tábornyitást két kiállítás követte: egy mail-art-, illetve két enyedi és két haiti fotótárlat.

Csak néhány nap szünet

A szerdai zárókiállítás mindössze néhány nap pihenőt jelent, hiszen a táborban résztvevők közül többen, igaz, más helyszínen, de szeptember 6-22. között újra együtt lehetnek. A Balog István vezette Inter-Art alapítványt ugyanis már tavaly felkérték egy kínai tábor megszervezésében való közreműködésre, ahol 90 százalékban az általuk javasolt és az évek során a nagyenyedi táborban megfordult művészek vehetnek részt.  

 








EZT OLVASTA MÁR?

X