Európa Kulturális Fővárosa: így érvelt Hegedüs Csilla Kolozsvár mellett


-A A+

A kolozsvári magyar közösség jogsérelmeit sem titkolta el pénteken az Európa Kulturális Főváros címről döntő zsűri előtt tartott beszédében Hegedüs Csilla, a Kolozsvár pályázatát képviselő küldöttség tagja, aki szerint pozitív változásokat hozhat a helyi közösségek egymáshoz való viszonyulásában, ha a kincses város győz.

Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke műemlékvédelmi szakemberként vett részt a delegációban. Angol nyelvű beszédében hangsúlyozta, a rangos cím elnyerése nyitottabbá teszi egymás értékei iránt a különböző kolozsvári közösségeket.

„Ha kulturális főváros lesz Kolozsvár, akkor bemutatjuk közösen Európának az értékeinket, és ezáltal mi is elfogadjuk egymás értékeit: románok a magyarokét, magyarok a románokét, románok a romákét, a régi kolozsváriak az új kolozsváriakét” – idézte a Maszolnak beszéde alapgondolatát Hegedüs Csilla az Európa Kulturális Fővárosa cím nyertesének kihirdetése előtt egy órával.

A műemlékvédelmi szakember a zsűri előtt kerek perec kimondta: Kolozsváron nem tartják tiszteletben a magyar közösség nyelvi jogait, konkrétan utalva arra, hogy még mindig nincsenek kihelyezve a többnyelvű helységnévtáblák. „Úgy érezzük, hogy nem tartanak tiszteletben bennünket” – mondta a testületnek.

Hegedüstől megtudtuk, beszéde elhangzása után a zsűri kérdéseket tett fel, egyebek mellett a kolozsvári nyelvi jogokról is érdeklődött. „Elmondtam, hogy a magyar közösség természetes elvárása a többnyelvű helységnévtábla kihelyezése. Úgy gondolom: a kulturális fővárosnak azt is meg kell tennie, hogy úgy ahogy a magyar színházban románul és angolul feliratozzák az előadásokat, ugyanúgy a román színházban is feliratozzanak. Mindenki egyenlő jogú polgára legyen Kolozsvárnak" – számolt be lapunknak. 

Arra a kérdésünkre: nem értelmezhetik-e egyesek úgy, hogy a magyar közösség jogsérelmeinek feltárásával rontja Kolozsvár esélyeit a cím elnyerésére, Hegedüs elmondta: a küldöttségben volt egy vita arról, hogy beszédében túl erősen fogalmazott-e vagy sem. „Azt viszont mindenki megértette, hogy be kell mutatnunk a problémákat is, valós képet kell mutatnunk a városról, hiszen azért szeretnénk megszerezni a kulturális fővárosi címet, mert ez egy nagyon nagy előrelépés volna a helyi közösségek egymáshoz közelítésében” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, mire számít az eredményhirdetés után, Hegedüs kijelentette: "Ha nyerünk folytatjuk, ha nem nyerünk, folytatjuk!".

A zsűri csütörtökön és pénteken hallgatta meg a döntőbe jutott romániai városok (Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya, Temesvár) delegációit, értékelte a javított pályázatokat. Kolozsvárt Emil Boc polgármester, Florin Moroșanu, a Kolozsvár 2021 egyesület elnöke, Dan Clinci építész, Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember, Patricia Câmpean, Ștefan Teișanu a Foreground, Târgul de Cariere, TEDx Cluj projektek kezdeményezője, Rarița Zbranca kulturális menedzser, Szakáts István, az AltArt Alapítvány elnöke, Fechete Petru, pataréti roma aktivista és Diana Marincu kurátor képviseli Bukarestben.







EZT OLVASTA MÁR?

X