Így néz ki a világ legrégebbi könyvtára


-A A+

A világ legrégebbi, több, mint 1100 éves könyvtárát egy nő alapította és 2016 nyarán nyitották meg először a nagyközönség előtt.

A marokkói Fez városában 859-ben alapított Al-Karavijjin könyvtár felújítási munkálatait 2016 nyarán fejezték be és hamarosan ismét megnyílhat a nagyközönség előtt – írja a The Guardian.

A munkálatok során új földalatti csatornarendszerrel látták el az épületet, amely biztosítja a kézirattár párátlanítását. A cél az, hogy állandó hozzáférést biztosítsanak minden érdeklődő számára az épületegyüttesben kialakított kiállítótérhez, amelyben az értékes kéziratok sorakoznak, egy olvasószobához, egy konferenciateremhez, egy kézirat-restauráló laboratóriumhoz, a ritka könyvek gyűjteményéhez és egy apró múzeumhoz, amely az épületegyüttes történetét mutatja be.

Fez Marokkó egyik legnagyobb városa, lakosainak száma meghaladja az egymilliót. Korábban ez volt a királyság szellemi és kulturális központja. Óvárosa, Fez el Bali 1981 óta világörökségi helyszín. Az itt található Al-Karavijjin mecsetet és könyvtárat, amely később egyetemmé bővült, a 9. században egy tehetős muszlim nő, a családjával Tunéziából áttelepült Fatima al-Fihri alapította. A 30000 kötetből álló gyűjtemény egyik legértékesebb darabja egy 9. századi Korán, amelyet az első Koránokra jellemző módon kufikus írással írtak, tevebőrre. A könyvtárban őrzött több, mint 4000 kézirat húsz százaléka már elektronikusan is elérhető.

A marokkói kulturális minisztérium 2012-ben Aziza Chaouni marokkói-kanadai építészt bízta meg az épületegyüttes restaurálásával. Az építész elmondta: kellemesen meglepődött, mikor nőként megnyerte a pályázatot egy olyan területen, amelyen hagyományosan férfiak tevékenykednek Marokkóban. Chaouni koncepciója az, hogy a könyvtárat nem a múlt relikviájaként, hanem a városszövet élő részeként kell kezelni, ezért is javasolta, hogy a korábban csak akadémikusok és teológusok által látogatott könyvtárat nyissák meg a nagyközönség előtt.








EZT OLVASTA MÁR?

X