A kolozsvári filharmónia 1956-os, első koncertműsorával nyit az 50. Zenei Ősz


-A A+

Pénteken kezdődik Kolozsváron az egyik legfontosabb romániai klasszikus zenei fesztivál, a Zenei Ősz 50. kiadása. Kortárs kolozsvári zeneszerzőket és karmestereket ünnepelnek, de lesz John Cage és Pisztráng-ötös is.

Az idei kiadáson “minden csupa ünnep” – mondta a kerek évfordulókra utalva Marius Tabacu, a Transzilvánia Filharmónia igazgatója. A pénteki nyitókoncerttel Antonin Ciolanra, a filharmónia első igazgatójára és állandó karmesterére emlékeznek. „Az első koncerten ugyanaz a program lesz, mint a Filharmónia legelső koncertjén, 1956. decemberében” – árulta el Marius Tabacu.„Számomra mai napig nagy talány, hogy sikerült tető alá hozni ezt a nagy műsort, ami hosszabb, mint amit általában szoktunk játszani, egy olyan zenekarral, amely először állt össze. Nem voltak kezdő zenészek: létezett a román opera, illetve a magyar színház zenekara és a zsidó hitközség zenekara, ezekből állította össze Ciolan a filharmónia zenekarát, de mégis csodálatra méltó, hogy egy ilyen nehéz műsorral kezdte” – tette hozzá az igazgató.

Az október 7-i nyitókoncert műsora:
Richard Wagner: Nürnbergi mesterdalnokok nyitány
Sigismund Toduţă: 1. versenymű vonószenekarra
Szergej Rahmanyinov: 2. c-moll zongoraverseny
Ludwig van Beethoven: 3. Esz-dúr szimfónia (Eroica)
Vezényel: Horia Andreescu, a bukaresti George Enescu Filharmónia karmestere

Az 50. Zenei Ősz keretében Antonin Ciolan mellett több fontos kolozsvári zeneszerzőre, karmesterre emékeznek: 25 éve hunyt el Sigismund Toduţă, kolozsvári zeneszerző, 80 éves lenne idén Emil Simon karmester, az 1998-ban elhunyt Erich Bergelnek is külön koncertet ajánlottak a szervezők. Köszöntik a 70 éves Gabriel Irányi zeneszerzőt is, aki október 26-án mesterkurzust is tart a kolozsvári Zeneakadémián és a szintén 70. születésnapját ünneplő Cristian Mandeal karmestert, valamint a 65 éves Adrian Pop zeneszerzőt, aki hosszú időn keresztül volt zenei titkára és igazgatója a filharmóniának.Október 22-én az AdHOC Együttes Adrian Pop szerzeményeit a zeneszerző jelenlétében játssza, de a Zenei Ősz több koncertjén is elhangzanak majd a kolozsvári szerző művei. Többek között a Transzilvánia Barokk Együttes október 19-i koncertjén is szerepel egy Adran Pop mű. „Adrian Pop egy szoprán énekesnő segítségével román archaizáló zenét használ fel, nagyon sikeres a kompozíciója” – mondta el Majó Zoltán, a Transzilvánia Barokk Együttes tagja.

Az 1995-ben létrejött Transzilvánia Barokk Együttes célja elsősorban a barokk zene megszólaltatása korabeli hangszereken, mint barokk furulya, barokk hegedű, csembaló, barokk cselló és néha énekhang, mint a mostani koncerten is, fejtette ki Majó Zoltán, aki azt is elárulta, hogy mostani koncertjükön olyan műveket adnak majd elő, amelyeket kolozsvári zeneszerzők az utóbbi 15 évben írtak és ajánlottak az együttesnek. Kivételt képez Johann Sebastian Bach befejezetlen Kunst der Fuge című műve, amit a Kolozsváron, majd Németországban hírnevet szerzett Erich Bergel emlékére válogattak be a műsorba. Ezt a művet Erich Türk orgonán szóltatja majd meg.A barokk korabeli hangszerek és a kortárs zene találkozása érdekes élményt ígér, ezeknek a hangszereknek más a hangzása, amely nagyon „beakadt” ezeknek a zeneszerzőknek, fogalmazott Majó. „Hans Peter Türk régi szász népdalokat használ fel, Adrian Borza máramarosi román népi zenét, Cornel Țăranu a reneszánsz hangzástól eljut egészen a jazz-ig! Modern zene, jazz zene és barokk hangszerek - számomra, mint előadó ez az egyik legizgalmasabb mű. Mihalea Maxim énekesnő Terényi cigánydal-sorozatából hármat fog megszólaltatni csembaló-kísérettel. Az anakronisztikus hangzás miatt nem lehet anélkül elmenni a művek mellet, hogy fel ne figyeljünk rájuk” – ismertette a Transzilvánia Barokk Együttes műsorát Majó Zoltán.

Régizene együttesnek kortárs zenét játszani azért is jó, mert elérhetőek a zeneszerzők, mint most Cornel Țăranu vagy Adrian Pop, tette hozzá Majó. „Ez nagyon kényelmes, mert mikor barokk zenét játszunk, akkor elgondolkodunk, hogy vajon Bach vagy Telemann ezt tényleg így oldotta volna meg, s mindig mondjuk viccesen, hogy akkor telefonáljunk neki s kérdezzük meg, de nincs kinek… Ezek a zeneszerzők pedig itt vannak és bármikor megkérdezhetjük őket” – mesélte az előadóművész.A nagyzenekari művek mellett erős kamarazenei program jellemzi a fesztivált, a Kamarazenei Estek sorozat részeként a Trio Diogenis együttes Luigi Boccherini, Edvard Grieg és Felix Mendelssohn műveket ad elő, Claudia Codreanu szopránénekesnő Costin Soare lant, illetve gitárkíséretével John Dowland, José Marín, Agustín Barrios Mangoré, Mario Castelnuovo-Tedesco és Manuel de Falla alkotásait szólaltatja meg. Természetesen fellép a Transzilvánia Filharmónia vonósnégyese is, műsorukon szerepel Schubert Pisztráng-ötöse is. 

Érdemes figyelemmel követni a Contemporania címet viselő kortárs zenei blokkot is: Cristian Petrescu zongoraművész és Mircea Ardeleanu ütőhangszeres művész többek között John Cage-művet ad elő.

A koncertek mellett egy zenetörténeti előadás is szerepel a fesztivál műsorán: Dinu Lipatti, a 33 évesen Svájcban elhunyt romániai zongoraművész és zeneszerző lemezfelvételeiről tart előadást Mark Ainley, a régi zongorafelvételek szakértője a Gheorghe Dima zeneakadémián hétfőn, október 10-én 11 órakor.

Az 50. Zenei ősz koncertjeit az Akadémiai Kollégiumban, a Gheorghe Dima Zeneakadémia stúdiótermében és a Piarista templomban szervezik meg. Az 50. Zenei Ősz teljes programja a Transzilvánia Filharmónia internetes oldalán böngészhető.







EZT OLVASTA MÁR?

X