Zajlik a 11. Meleg Filmestek fesztivál Kolozsváron


-A A+

Hétfőn kezdődött és vasárnapig tart a Meleg filmestek fesztivál Kolozsváron. Magyar dokumentumfilm is van a programban, Romániából két rövidfilm érkezett.

A Romániában egyedülálló nemzetközi filmfesztivál 17 országból 43 LMBTQ-tematikájú filmet gyűjtött össze, emellett közönségtalálkozókat, könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat, műhelymunkákat és egyéb foglalkozásokat kínál az érdeklődőknek.Horváth Mitzi kommunikációért felelős koordinátor a filmes válogatással kapcsolatban elmondta: „Volt egy felhívás, lehetett jelentkezni és beküldeni a filmeket, illetve van már egy hagyománya is a rendezvénynek, ez a 11. fesztivál, akik már voltak, azok idén is beküldték a filmjeiket.” Ilyen például Takács Mária, aki tavaly Eltitkolt évek című alkotásával, idén pedig a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című dokumentumfilmjével nevezett a fesztiválra. A dokumentumfilmet péntek este 8 órakor vetítik a Győzelem moziban.

A filmek zöme nyugati országokból érkezett és rövidfilmből van a legtöbb. „Nehezen kapnak pénzt nagyjátékfilmre az alkotók, főleg állami szektorból” – magyarázta Horváth Mitzi. A fesztiválon látható hat nagyjátékfilm közül hármat Norvégia, Spanyolország, illetve Brazília nagykövetségének támogatásával sikerült elhozni Kolozsvárra. „Több nagykövetséggel beszéltünk és mindegyik nagyon nyitott volt az együttműködésre, aki nem tudott pénzügyileg segíteni, filmeket küldött vagy reklámoztak minket különböző kommunikációs csatornákon” – mondta. Úgy látja, Romániában is egyre több meleg témát érintő film készül, „kezd ez a közösség erőre kapni”. Az idei fesztiválon két román rövidfilmet láthat a közönség: Paul Mureșan Anya, apa, mondanom kell valamit, valamint Călin Boto Our Own Private Soho című filmjeit.

A fesztivál zsűrije a legjobb rövid-, egész estés- és dokumentumfilmeket díjazza majd, illetve közönségdíjat is átadnak. A rendezvény programja itt böngészhető.








EZT OLVASTA MÁR?

X