Bukarestben mutatkozik be a csíkszeredai Új Kriterion Galéria


-A A+

Két kiállítással mutatkozik be Bukarestben a csíkszeredai Új Kriterion Galéria, amely fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli.

Részegh Botond grafikus, a galéria kurátora az MTI-nek kedden elmondta, hogy a két tárlat keresztmetszetet nyújt a galéria elmúlt ötéves tevékenységéről, ugyanis mintegy harminc olyan művész munkái láthatók, akiknek Csíkszeredában volt kiállításuk.

A Hajdu Áron által vezetett Új Kriterion Alapítvány égisze alatt működő galéria fennállása alatt főleg romániai és magyarországi művészek munkáit tárta a közönség elé. Céljuk, hogy megismertessék a közönséggel román és a magyar képzőművészek munkáit, és találkozási lehetőséget teremtsenek számukra.

A kurátor hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt évben olyan fontos román művészek állítottak ki a székelyföldi városban, mint Ion Grigorescu festő, akinek munkái egyebek mellett a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) láthatók, vagy Mircia Dumitrescu, Alexandru Radvan és Aurel Vlad. A magyarországi művészek közül Gaál Józsefet, Vásárhelyi Antalt, Korniss Pétert, Tóth Györgyöt emelte ki, akiknek munkáit most mind megtekintheti a bukaresti közönség. Ebből az alkalomból egy 240 oldalas román, angol és magyar nyelvű katalógust is kiadtak.

A kiállított munkák egy része a bukaresti képzőművészeti egyetem galériájában, egy másik része a Balassi Intézet bukaresti intézményében tekinthetők meg december 16-ig.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X