Fekete szalagos kiállítást nyitott a Barabás Miklós Céh


-A A+

Az egykori elnök, a december 16-án elhunyt Jakobovits Miklós festőművész emlékére egyperces néma csend, sokan gyászruhában, a mester alkotásán fekete gyász-szalag - így nyílt meg a Barabás Miklós Cég kolozsvári csoportos tárlata.

bmc harmanjobb resize

 A Minerva egyesület székházának Cs. Gyimesi Éva termében péntek este bemutatott tárlat a műfajok, technikák, stílusok és anyagok széles skáláját mutatja be egy tető alatt: van itt festmény, fotó, metszet, szobor – olaj és fa, fém és papír, textil és kő. A tárlatot ismertető Németh Júlia műkritikus ismét mesterüket, Jakobovits Miklóst idézte, aki szerint nem lehet rangbéli különbségről beszélni a műfajok között – mindent az alkotás művészi értéke és a művész személyisége dönt el.

bmc jakobovitsgyasz resize

 Az eredetileg 1929-ben alakult, de 1944 és 1994 között tevékenységét szüneteltető Barabás Miklós Céh ma több mint százötven tagot számlál. Idősebb, nemzetközileg ismert és elismert művészeihez évről-évre újabb, fiatal tagok csatlakoznak, akik a folytonosságot biztosítják a nagy nevű művészi csoportosulásnak. A pénteken Kolozsváron megnyílt gyűjtemény legifjabb kiállítója Máté László, aki az Erdélyi Művészet folyóirat fiatal művészek számára kiírt pályázatának első díjazottja is. Két festménye, a Mona Lisa és az Önarckép megdöbbentő érettségről és élettapasztalatról árulkodik a festő zsenge kora ellenére.

bmc matelaszlo1 resize

bmc monalisa resize

„A művészek olyan műgyűjtők, akik elsősorban a saját munkáikat gyűjtik" – idézte Kolozsi Tibor szobrászművész Picassot, arra utalva, hogy az évtizedek óta folyamatosan alkotó képzőművész számára bizony nagy gond a térhiány, az, hogy nincs hova elhelyeznie alkotásait. Jakobovits Miklós ezt is átlátta, és ő volt az egyik kezdeményezője az Erdélyi Képzőművészeti Központnak, amely végül Sepsiszentgyörgyön kapott székhelyet. A Központ anyagának egy részét Kolozsváron is bemutatják ez év februárjában, mondta Kolozsi Tibor.

bmc bogar resize

bmc annus feny resize

bmc sipos kakasok resize

bmc5 resize








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X