A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű film BAFTA-díját


-A A+

A Saul fia, Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.

Nemes Jeles László alkotása, amely tavaly Oscar-díjat is nyert, a Dheepan - Egy menekült történte című francia filmdrámával, Pedro Almodóvar Julieta című filmjével, a Mustang című francia-német-török drámával és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjátékkal volt versenyben az e kategóriában odaítélt BAFTA-díjért.

Az eredményhirdetés előtt az alkotás kolozsvári szereplője, Molnár Levente az országos kormányellenes demonstrációk egyik jelszavával (#rezist, vagyis #kitartok) üzent haza a vörös szönyegről.

Nemes Jeles László rövid időn belül másodszor részesül magas brit filmművészeti elismerésben: január végén a Londoni Kritikusok Köre neki ítélte a legjobb rendező díját a holokausztdrámáért.

A Saul fia viszonylag későn, tavaly áprilisban debütált a brit mozikban, ezért történhetett meg az, hogy a 2016-osi BAFTA-díjkiosztó helyett csak most jutott jelöléshez.

A vasárnap esti BAFTA-díjátadó fő nyertese a Kaliforniai álom című musical volt. A Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült alkotást 11 kategóriában jelölték, és ezek közül el is nyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek (Damien Chazelle), a legjobb női főszereplőnek (Emma Stone), a legjobb eredeti filmzenének (Justin Hurwitz) és a legjobb fényképezésnek (Linus Sandgren) járó elismerést. A legjobb filmnek járó idei BAFTA-díjért az alkotás az Én, Daniel Blake című drámával, valamint A régi város, az Érkezés és a Holdfény című filmekkel volt versenyben.

A Kaliforniai álom a legjobb férfi főszereplő díjáért is versengett, ám ebben a kategóriában Ryan Gosling helyett Casey Afflecket szólították a pódiumra A régi város (Manchester by the Sea) című alkotásban nyújtott alakításáért. A Kaliforniai álom a múlt havi hollywoodi Golden Globe-díjátadón mind a hét jelölését megnyerte, ezzel rekordot ért el.

A legpatinásabb londoni rendezvénycsarnokban, a Royal Albert Hallban hétfő hajnalba nyúló többórás gálán Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin hercegnő is jelen volt.

 
EZT OLVASTA MÁR?

X