Jean-Pierre Melville filmjeinek restaurált kópiáit vetítik a kolozsvári TIFF-en


-A A+

A kolozsvári TIFF 16. kiadásán a francia újhullám előfutárának tartott Jean-Pierre Melville hat filmjének restaurált kópiáját vetítik. A filmfesztivált június 2. és 11. között szervezik meg.

A hat film az európai filmtörténet legjobb thrillerei közé tartozik: Le Silence de la mer (1949), Bob le flambeur (1955), Léon Morin, prêtre (1961), Le Doulos (1962), L’armée des ombres (1969), Le Cercle Rouge (1970), illetve a Vingt-quatre heures de la vie d’un clown (1946) című rövidfilm. A retrospektív vetítések szervezőpartnere a Francia Intézet.Jean-Pierre Melville (1917-1973) Grumbach néven született, de felvette kedvenc írója, Herman Melville nevét. 13 egészestés filmet rendezett 25 év alatt és saját stílust fejlesztett ki, eltávolodva a kor filmes divatjától. Stílusára nagy hatással volt a ’30-as évek amerikai mozija. Kezdetben alacsony költségvetésből dolgozott, előszeretettel forgatott eredeti helyszínen, tehát nem stúdiókörülmények között, ami az ’50-es években ritkaságszámba ment, így elnyerte a francia újhullámosok, például Jean-Luc Godard vagy François Truffaut csodálatát és kiérdemelte tőlük a „szerző” (auteur) megnevezést.

Filmjei olyan alkotókra voltak nagy hatással, mint John Woo, Martin Scorsese, Michael Mann, Aki Kaurismaki vagy Quentin Tarantino.

Gengszterfilmjeiben fontos a becsületes antihős, az erkölcsi integritás, a bajtársak iránti hűség és a betyárbecsület. Az 1955-ös Bob le flambeur főszereplője például egy stílusos, elbűvülő csaló, akinek sosincs szerencséje, mégis egy utolsó nagy akcióra, egy kaszinó kirablására készül.

Ez a film inspirálta Jean-Luc Godard-t a Kifulladásig megrendezésére, amelyben egyébként maga Melville is felbukkan a román Parvulesco szerepében. A Kifulladásig egyik főszereplője, Jean-Paul Belmondo Melville filmjeiben is játszott, ezek közül Kolozsváron a Léon Morin, prêtre (1961) és a Le Doulos (1962) címűeket vetítik. Az alábbi videóban Jean-Paul Belmondo és Jean-Pierre Melville az előbbi filmről beszél egy 1961-es interjúban (angol felirattal).








EZT OLVASTA MÁR?

X