A Transylvanicum „virtuális védjeggyel” zajlik augusztusban a Kolozsvári Magyar Napok


-A A+

Transylvanicum szlogennel avagy „virtuális védjeggyel” zajlik augusztus 13. és 20. között a nyolcadik Kolozsvári Magyar Napok – derült ki az idei rendevény programját ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Földes László Hobó is. A zenész együtt lép majd a kolozsvári közönség elé Deák Bill Gyulával.

Kolozsvári Magyar Napok 2017-es kiadása szokás szerint egy nulladik nappal indul, vasárnap pedig, az első napon a zöldben folytódik Magyarfenesen, Bartha Ciupe Ernő szoborparkjában. Miután már tavaly szűkösnek bizonyult a Farkas utca, a Sétateret is bevonják a rendezvény helyszínei közé: itt egy színpadot is felállítanak, ahol hangsúlyosan fiatalokat is megszólító zenei kínálattal készülnek. „A Farkas utca marad, ami volt, de a folk, az operett, a nóta marad, a könnyűzenét pedig kivonjuk belőle” – magyarázta Gergely Balázs főszervező.

Szabó Lilla programigazgató arról számolt be, hogy a Sétatéren gyerekprogramok számára külön elkerített övezetet hoznak létre, bor- és sörteraszokat, illetve egy „lazító övezetet”, ahol a kötetlen csevegésen lesz a hangsúly. A romkertbe a középkori falu települ be, vélhetően marad a miniszínház évad, filmnapok, hangversenyek és különböző irodalmi, képzőművészeti kiállítások.

A szervezők arra kérik a csatlakozni kívánó szervezeteket, hogy májusig jelentkezzenek a programkínálataikkal. Azok a programpontok, amelyek már biztosan várhatók, fokozatosan felkerülnek a rendezvény honlapjára. Igyekeznek megszólítani a román érdeklődőket is, illetve angol nyelvű várossétára is készülnek.

Gergely Balázs elmondta, egyelőre bizonyos, hogy az Európa Kiadó vasárnap, keddtől a Kolompos Zenekar, a Pál utcai fiúk, a Kowalski meg a Vega, az ötven éve zenélő Old Boys zenekar lép fel. A Szent István Napi néptánctalálkozó 11-én kezdődik és 16-án zárul majd. A Ghymes, Szikora Robi és az Ergó, majd Charlie zenél, illetve a budapesti Operettszínház Csárdáskirálynője zárja a rendezvénysorozatot a Kolozsvári Magyar Operával közösen.

A meglepetésvendég: Hobo

A sajtótájékoztatón Hobo is megjelent, aki úgy fogalmazott, Deák Bill Gyulának ő a legnagyobb rajongója Magyarországon, különleges kapcsolatban állnak. „Azt szoktuk, hogy én meghívom zenekarokba, vagy ő engem a sajátjába, de most a Bill és Hobo zenekar lép fel. Én énekelek, ő énekel, majd mi énekelünk együtt” – fogalmazott. Hozzátette, azt nem is tudja, melyik dalok kerülnek be a repertoárba, de nem is kell előre tudnia a közönségnek ezt.

„Én boldog ember vagyok, mert a közönség olyan minőségi és mennyiségi szeretetében van részem, hogy alig lehet ezt kezelni” – mondta Hobo hozzátéve, olyan is megesett vele, hogy székely fiú kérte meg őt, adja össze őt a kedvesével. Erdélytől sokat kap, mondta, miközben szerinte annyira szétrohadt minden Magyarországon, hogy "nincs más, mint verseket mondani".
EZT OLVASTA MÁR?

X